image

Bulgarije | Wandelvakantie Balkangebergte

Ontdek de natuur en de cultuur in het Balkangebergte

Tijdens deze zeer afwisselende reis maakt u kennis met de indrukwekkende natuur, de geschiedenis en de vele cultuurschatten van het Balkangebergte.

U vindt hier woeste pieken, beboste hellingen, bloeiende bergweiden, verkoelende riviertjes en een rijke flora en fauna.

Maar er is nog veel meer te ontdekken in de vorm van authentieke dorpen, kleurrijke kloosters, interessante oude steden met een roemrucht verleden. Ook het communisme heeft haar sporen achtergelaten ondermeer in de vorm van megalomane monumenten en grootse standbeelden.

Het Balkangebergte, oftewel Stara Planina -de oude bergen- zoals de Bulgaren het zelf noemen, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Voor de Bulgaren leeft deze geschiedenis nog sterk en vele monumenten herinneren hieraan. Het gebergte deelt Bulgarije in West-Oost richting in tweeën en is ca. 600 km lang. De gemiddelde hoogte is zo'n 700 meter met de Botev als hoogste uitschieter met een piek van 2376 mtr.

 

Voor wie

Deze reis is voor mensen die op een actieve wijze zowel de natuur als de cultuur van Bulgarije willen ontdekken. De wandelingen variëren tussen de 2 - 5 uur en zijn te doen voor een ieder met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring. Houd er rekening mee dat u met hoogteverschillen te maken hebt. Voor de 2 zwaardere wandelingen aan het eind van de reis zijn er alternatieven voor degenen die deze te zwaar vinden. Ook tijdens de bezoeken aan de steden, dorpen en bezienswaardigheden wordt er veel gewandeld.     


We reizen met een eigen busje, we proberen niet te lang achter elkaar in de bus te zitten en onderweg kan er altijd gestopt worden. We rijden over het algemeen niet langer dan zo'n 2,5 uur verdeeld over de dag.

 

Maaltijden: tijdens deze reis maakt u ook kennis met de goede en uitgebreide Bulgaarse keuken met haar Turkse en Griekse invloeden, u zult van vele specialiteiten proeven.

 

Begeleiding: deze reis wordt begeleid door onze vaste en ervaren Bulgaarse gids die vloeiend Nederlands spreekt. Hij houdt van de natuur, weet veel te vertellen over de cultuur en maakt mensen graag wegwijs in zijn land.

 

Accommodaties: er wordt verbleven in comfortabele 3* accommodaties en kleine familie hotels op basis van een 2-persoonskamer met eigen badkamer.

 

Een aantal van de hoogtepunten van deze wandelreis zijn:

- wandelingen door de prachtige natuur
- het kleurrijke dorp Koprivishtitsa bekend om haar bijzondere architectuur
- de indrukwekkende Shipka pas en het megolomane communistische monument van Buzludzha
- De voormalige Middeleeuwse hoofstad Veliko Tarnovo met haar indrukwekkende fort smalle straatjes en kleurrijke kloosters.

 

 

Vluchtinformatie
U vliegt met Wizz Air van Eindhoven naar Sofia v.v. 

Eindhoven - Sofia 16:20 uur – 20:00 uur (W6 4326)
Sofia - Eindhoven 13:55 uur – 15:45 uur (W6 4325)

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvangt u samen met het reispakket ongeveer 3 weken voor vertrek.

 

N.B. Voor diegenen die zich binnen vier weken voor vertrek opgeven, kan een toeslag worden geheven i.v.m. hogere kosten van het vliegticket!  Wij bieden deze reis gezamenlijk met 2 andere organisaties aan zodat wij sneller een gegarandeerd vertrek kunnen geven.

 Wij kunnen het ons goed voorstellen dat u vragen heeft over deze reis. U kunt ons daarom altijd bellen tussen 10:00 uur en 20:00 uur op 020-2221767 of uw vraag per mail naar ons sturen via het contactformulier. Onze medewerkers staan u graag te woord.

 

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze aanbiedingen of kortingsacties? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter.

 

Bulgarije | Wandel- & cultuurreis Balkangebergte - 12 dgn

Dagprogramma

 

Dag 1. Vlucht naar Sofia, transfer naar de accommodatie in Sofia.

 

Dag 2. Na het ontbijt transfer naar het dorp Koprivishtitsa. Het dorp is prachtig gelegen in de bergen en is één van de mooiste dorpen van Bulgarije. Het heeft een lange geschiedenis en staat bekend staat om haar kleurrijke huizen uit de Revival periode (1762 – 1878). We maken een wandeling in de omgeving van het dorp met onderweg mooie uitzichten, ca. 2,5 uur, ca. 380m stijgen, 380m dalen. Na een lekkere lunch wandelen we door de smalle straatjes en langs de traditionele huizen. We bezoeken tevens een aantal van de huizen die tegenwoordig als museum fungeren. Hier komen we ook meer te weten over de geschiedenis van dit dorp dat een belangrijke rol speelde bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Rijafstand 130 km.

 

Dag 3. Vandaag rijden we richting Kazanlak waar we een wandeling maken over een mooi eco pad dat start bij het dorp Buzovgrad aan de voet van het Sredna Gora gebergte, wandelduur ca. 2,5 uur, stijgen 200m, dalen 180m. In Buzovgrad bezoeken we tevens een heiligdom uit de Thracische periode. Na de wandeling rijden we verder naar Kazanlak zowel gelegen in de rozenvallei als in de vallei van de Thracische koningen. We bezoeken in het plaatsje Shipka de imposante Russische kerk met haar grote gouden koepels en met op de achtergrond de machtige bergen. 

In Kazanlak vinden we tevens bijzondere tombes uit de Thracische periode en liefhebbers kunnen  het museum bezoeken waar veel artefacten uit de Thracische periode te bewonderen zijn. Overnachting in Kazanlak. Totale rijafstand 150 km.

 

Dag 4. Vandaag een erg afwisselende dag waarbij we allereerst het Buzludzha monument hoog in de bergen (ca. 1400 m) bezoeken. Dit megalomane bouwwerk (bijgenaamd de ufo) werd in 1981 geopend ter ere van het ontstaan van de Bulgaarse socialistische beweging in 1891. Het gebouw heeft maar korte tijd dienst gedaan en is nu flink in verval  geraakt, desondanks is het is een bijzondere plek om te bezoeken.

Vanaf Buzludja wandelen we, met onderweg mooie uitzichten, naar de Shipka pas, 1150 m hoogte, wandeling ca. 2,5 – 3 uur, ca. 250m stijgen, 250m dalen. Hier werden de veldslagen om Shipka gevoerd welke uiteindelijke leidden tot de bevrijding van de Bulgaren van het Ottomaanse juk. Ter nagedachtenis zijn hier verschillende monumenten opgericht welke door veel Bulgaren worden bezocht.

Na een lekkere lunch reizen we verder voor een bezoek aan het mooie openluchtmuseum van Etara met haar traditionele huizen en werkplaatsen. We overnachten in het pittoreske dorp Tryavna. Totale rijafstand 90 km.

 

Dag 5. Na het ontbijt starten we met de mooie en afwisselende wandeling welke ons naar het plaatsje Boyentsi leidt, ca. 1.45 uur, ca. 80m stijgen, 150m dalen. In Boyentsi aangekomen dwalen we langs de mooie oude huizen en smalle straatjes. We genieten van een goede lunch voordat wij naar Veliko Tarnovo rijden waar we twee nachten verblijven.

Veliko Tarnovo is mooi gelegen op vier heuvels en wordt doorkruist door de Yantra rivier. Een imposant fort torent boven de oude stad uit. Veliko Tarnovo is een stad met een rijke geschiedenis en is twee eeuwen lang de hoofdstad van Bulgarije geweest (1186 – 1396).

Wij klimmen omhoog naar het fort, waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben op de oude stad en de rivier. We dwalen door de smalle straatjes, langs de traditionele huizen en mooie kerkjes.

Totale rijafstand 45 km.

 

Dag 6. Na het ontbijt wandelen we vanuit de stad naar het Preobrajenski klooster, mooi gelegen aan de voet van steile rotsen, ca. 2 uur, ca. 150m stijgen, 150m dalen. Dit kleurig beschilderde klooster is herbouwd in de 19e eeuw en wordt momenteel slechts nog door enkele monniken bewoond. Bij het klooster worden we opgehaald en naar het dorp Arbanassi gebracht. Vroeger een belangrijk handelsplaatsje met welvarende kooplieden die hun producten, met name wol en leder, tot in Perzië en Rusland verkochten. Een paar van de huizen fungeren nu als huismusea en geven een goed beeld van het vroegere leven. Vanuit Arbanassi lopen we naar het klooster van St. Peter en Paul, ca. 1 uur, ca. 150m dalen. Na het bezoek keren we terug naar het centrum van Veliko Tarnovo waar we proeven van echte Bulgaarse yoghurt en ook kunnen helpen met het maken hiervan. Totale rijafstand ca. 12 km.

 

Dag 7. We verlaten Veliko Tarnovo en rijden naar het vlakbij gelegen dorpje Hotnisa. Aan de rand van het dorp is een prachtig ecopad langs en boven de waterval gemaakt. Een mooie wandeling voor de liefhebbers, ca. 60m dalen! We rijden hierna naar het dorp Emen, een paar km verderop, waar we een wandeling over en door de indrukwekkende kloof maken, ca.1.45 u, ca. 100m stijgen, 100m dalen. Na dit bezoek reizen wij naar onze accommodatie gelegen in het mooie dorp  Apriltsi. Totale rijafstand ca. 180 km.

 

Dag 8. Vandaag wandelen we over de eco trail Vidimsko Praskalo, ca. 3.5 – 4 uur, 310m stijgen, 310m dalen. Aansluitend bezoeken we het klooster van Troyan, het 3 na grootste klooster van het land. Vooral de kerk uit de 19e eeuw is een bezoek waard; de fresco’s in en buiten de kerk zijn aan de hand van Zahari Zograf, de bekendste Bulgaarse schilder van religieus werk. Na het bezoek aan klooster hebben we een kleine proeverij van huisgemaakte jam en honing. Hierna rijden we terug naar Apriltsi waar we weer overnachten.

Rijafstand 65 km.

 

Dag 9. Na het ontbijt rijden we een kort stukje naar het beginpunt van onze wandeling in Beklemeto. We wandelen hier vandaan naar Kozia Stena en de Haidushka Pesen hut. Een prachtige maar wat pittige wandeling met fraaie uitzichten door de bergen, ca. 4,5 – 5 u, ca. 170m stijgen, 700m dalen. Na de wandeling rijden we naar onze accommodatie in Ribaritsa. Rijafstand 110 km

 

Dag 10. Na het ontbijt maken we een wandeling naar de Cherven piek (1221 m). Een prachtige afwisselende wandeling met boven een fantastisch uitzicht, ca. 5 – 5,5 u, ca. 600 m stijgen en 200 m dalen. Een alternatieve makkelijkere wandeling is eventueel mogelijk. Het stadje Teteven is ook een leuk plaatsje om rond te lopen, het heeft een mooi klein klooster, kerken, terrasjes etc. We overnachten weer in Ribaritsa. Totale rijafstand ca. 40 km.

 

Dag 11. Na het ontbijt maken we ons klaar voor de reis naar Sofia waar we aan het eind van de ochtend aankomen. In deze stad is veel te zien en te ontdekken zoals de indrukwekkende Alexander Nevski kathedraal, mooie musea, warmwaterbronnen, lekker eettentjes, vele terrasjes, hippe winkeltjes etc.

Totale rijafstand ca. 125 km.

 

Dag 12. Liefhebbers kunnen vandaag de Boyana kerk met haar prachtige fresco’s en het oudheidkundige museum bezoeken, één van de andere mooie musea in de stad of lekker ronddwalen. Na diner einde programma en transfer naar het vliegveld van Sofia voor de vlucht terug naar Nederland.

 

Ervaringen
Reis ervaringen
Hein Jannssens schreef op 21-01-2017 : Een leuke singlereis op de Balkan

Dit was een fijne wandelvakantie op de Balkan. Een echte single reis. De wandelingen waren van normale zwaarte. De hotels waren echte familiehotels, netjes en rustig. Wel steeds wat afgelegen. Het zouden alleen maar singles zijn maar toch bleken er en paar elkaar al te kennen. Vond ik jammer. Onze gids deed het erg goed. Wel stopte hij iets te vaak. Maar ja, anderen vonden dat juist fijn. Verder een meer dan mooi land. ga er naartoe zou ik zeggen.

Geertien van der Veen schreef op 22-10-2016 :

De reis heeft voldaan aan al mijn verwachtingen: De ongerepte natuur, de gastvrije Bulgaren, de pittige doch prachtige klimpartijen, lekkere wijnen en prima maaltijden. Een aanrader voor vakantiegangers die van actief houden en nieuwsgierig zijn naar 12 dagen cultuur in een prachtige en veelzijdig land.

Inbegrepen

Vlucht Eindhoven – Sofia (Wizz Air)

Alle vervoer zoals beschreven in programma

Accommodatie o.b.v. 2-persoons kamer met badkamer

Alle ontbijten

Bij late aankomst dag 1: snack, fruit e.d.

Avondmaaltijden dag 2 t/m 11

Jam en honingproeverij

Bulgaarse yoghurt maken & proeven

Nederlands en Bulgaars sprekende gidsNiet inbegrepen

maaltijden niet beschreven bij inbegrepen

in te checken bagage € 30,- per stuk per enkele reis
drankjes bij de maaltijden
entreegelden

éénpersoonstoeslag € 140,-
boekingskosten € 15,-

Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

 

Dag 1. Vlucht naar Sofia, transfer naar de accommodatie in Sofia.

 

Dag 2. Na het ontbijt transfer naar het dorp Koprivishtitsa. Het dorp is prachtig gelegen in de bergen en is één van de mooiste dorpen van Bulgarije. Het heeft een lange geschiedenis en staat bekend staat om haar kleurrijke huizen uit de Revival periode (1762 – 1878). We maken een wandeling in de omgeving van het dorp met onderweg mooie uitzichten, ca. 2,5 uur, ca. 380m stijgen, 380m dalen. Na een lekkere lunch wandelen we door de smalle straatjes en langs de traditionele huizen. We bezoeken tevens een aantal van de huizen die tegenwoordig als museum fungeren. Hier komen we ook meer te weten over de geschiedenis van dit dorp dat een belangrijke rol speelde bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Rijafstand 130 km.

 

Dag 3. Vandaag rijden we richting Kazanlak waar we een wandeling maken over een mooi eco pad dat start bij het dorp Buzovgrad aan de voet van het Sredna Gora gebergte, wandelduur ca. 2,5 uur, stijgen 200m, dalen 180m. In Buzovgrad bezoeken we tevens een heiligdom uit de Thracische periode. Na de wandeling rijden we verder naar Kazanlak zowel gelegen in de rozenvallei als in de vallei van de Thracische koningen. We bezoeken in het plaatsje Shipka de imposante Russische kerk met haar grote gouden koepels en met op de achtergrond de machtige bergen. 

In Kazanlak vinden we tevens bijzondere tombes uit de Thracische periode en liefhebbers kunnen  het museum bezoeken waar veel artefacten uit de Thracische periode te bewonderen zijn. Overnachting in Kazanlak. Totale rijafstand 150 km.

 

Dag 4. Vandaag een erg afwisselende dag waarbij we allereerst het Buzludzha monument hoog in de bergen (ca. 1400 m) bezoeken. Dit megalomane bouwwerk (bijgenaamd de ufo) werd in 1981 geopend ter ere van het ontstaan van de Bulgaarse socialistische beweging in 1891. Het gebouw heeft maar korte tijd dienst gedaan en is nu flink in verval  geraakt, desondanks is het is een bijzondere plek om te bezoeken.

Vanaf Buzludja wandelen we, met onderweg mooie uitzichten, naar de Shipka pas, 1150 m hoogte, wandeling ca. 2,5 – 3 uur, ca. 250m stijgen, 250m dalen. Hier werden de veldslagen om Shipka gevoerd welke uiteindelijke leidden tot de bevrijding van de Bulgaren van het Ottomaanse juk. Ter nagedachtenis zijn hier verschillende monumenten opgericht welke door veel Bulgaren worden bezocht.

Na een lekkere lunch reizen we verder voor een bezoek aan het mooie openluchtmuseum van Etara met haar traditionele huizen en werkplaatsen. We overnachten in het pittoreske dorp Tryavna. Totale rijafstand 90 km.

 

Dag 5. Na het ontbijt starten we met de mooie en afwisselende wandeling welke ons naar het plaatsje Boyentsi leidt, ca. 1.45 uur, ca. 80m stijgen, 150m dalen. In Boyentsi aangekomen dwalen we langs de mooie oude huizen en smalle straatjes. We genieten van een goede lunch voordat wij naar Veliko Tarnovo rijden waar we twee nachten verblijven.

Veliko Tarnovo is mooi gelegen op vier heuvels en wordt doorkruist door de Yantra rivier. Een imposant fort torent boven de oude stad uit. Veliko Tarnovo is een stad met een rijke geschiedenis en is twee eeuwen lang de hoofdstad van Bulgarije geweest (1186 – 1396).

Wij klimmen omhoog naar het fort, waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben op de oude stad en de rivier. We dwalen door de smalle straatjes, langs de traditionele huizen en mooie kerkjes.

Totale rijafstand 45 km.

 

Dag 6. Na het ontbijt wandelen we vanuit de stad naar het Preobrajenski klooster, mooi gelegen aan de voet van steile rotsen, ca. 2 uur, ca. 150m stijgen, 150m dalen. Dit kleurig beschilderde klooster is herbouwd in de 19e eeuw en wordt momenteel slechts nog door enkele monniken bewoond. Bij het klooster worden we opgehaald en naar het dorp Arbanassi gebracht. Vroeger een belangrijk handelsplaatsje met welvarende kooplieden die hun producten, met name wol en leder, tot in Perzië en Rusland verkochten. Een paar van de huizen fungeren nu als huismusea en geven een goed beeld van het vroegere leven. Vanuit Arbanassi lopen we naar het klooster van St. Peter en Paul, ca. 1 uur, ca. 150m dalen. Na het bezoek keren we terug naar het centrum van Veliko Tarnovo waar we proeven van echte Bulgaarse yoghurt en ook kunnen helpen met het maken hiervan. Totale rijafstand ca. 12 km.

 

Dag 7. We verlaten Veliko Tarnovo en rijden naar het vlakbij gelegen dorpje Hotnisa. Aan de rand van het dorp is een prachtig ecopad langs en boven de waterval gemaakt. Een mooie wandeling voor de liefhebbers, ca. 60m dalen! We rijden hierna naar het dorp Emen, een paar km verderop, waar we een wandeling over en door de indrukwekkende kloof maken, ca.1.45 u, ca. 100m stijgen, 100m dalen. Na dit bezoek reizen wij naar onze accommodatie gelegen in het mooie dorp  Apriltsi. Totale rijafstand ca. 180 km.

 

Dag 8. Vandaag wandelen we over de eco trail Vidimsko Praskalo, ca. 3.5 – 4 uur, 310m stijgen, 310m dalen. Aansluitend bezoeken we het klooster van Troyan, het 3 na grootste klooster van het land. Vooral de kerk uit de 19e eeuw is een bezoek waard; de fresco’s in en buiten de kerk zijn aan de hand van Zahari Zograf, de bekendste Bulgaarse schilder van religieus werk. Na het bezoek aan klooster hebben we een kleine proeverij van huisgemaakte jam en honing. Hierna rijden we terug naar Apriltsi waar we weer overnachten.

Rijafstand 65 km.

 

Dag 9. Na het ontbijt rijden we een kort stukje naar het beginpunt van onze wandeling in Beklemeto. We wandelen hier vandaan naar Kozia Stena en de Haidushka Pesen hut. Een prachtige maar wat pittige wandeling met fraaie uitzichten door de bergen, ca. 4,5 – 5 u, ca. 170m stijgen, 700m dalen. Na de wandeling rijden we naar onze accommodatie in Ribaritsa. Rijafstand 110 km

 

Dag 10. Na het ontbijt maken we een wandeling naar de Cherven piek (1221 m). Een prachtige afwisselende wandeling met boven een fantastisch uitzicht, ca. 5 – 5,5 u, ca. 600 m stijgen en 200 m dalen. Een alternatieve makkelijkere wandeling is eventueel mogelijk. Het stadje Teteven is ook een leuk plaatsje om rond te lopen, het heeft een mooi klein klooster, kerken, terrasjes etc. We overnachten weer in Ribaritsa. Totale rijafstand ca. 40 km.

 

Dag 11. Na het ontbijt maken we ons klaar voor de reis naar Sofia waar we aan het eind van de ochtend aankomen. In deze stad is veel te zien en te ontdekken zoals de indrukwekkende Alexander Nevski kathedraal, mooie musea, warmwaterbronnen, lekker eettentjes, vele terrasjes, hippe winkeltjes etc.

Totale rijafstand ca. 125 km.

 

Dag 12. Liefhebbers kunnen vandaag de Boyana kerk met haar prachtige fresco’s en het oudheidkundige museum bezoeken, één van de andere mooie musea in de stad of lekker ronddwalen. Na diner einde programma en transfer naar het vliegveld van Sofia voor de vlucht terug naar Nederland.

 

Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis
Boek deze reisUw vertrekdatumbijzonderhedenPrijs incl. ticket
?
De prijs inclusief ticket is indicatief en kan hoger of lager uitvallen dan nu wordt getoond. Wilt u de actuele ticketprijs weten, neem dan contact op met Natuurlijk Reizen.
Thema
volgeboekt09-07-20181285.00groepsreis
03-09-20181285.00singlereis

Dagprogramma
8 - 14 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google MapsBel ons