image

Burkina Faso | Cultuur & natuur in gastvrij West-Afrika

Rondreis in Burkina Faso

Wat en waar: Burkina Faso | Rondreis

Hoeveel dagen:16 dagen

Wanneer: 9 t/m 23 november 2018

 

Schilderachtige dorpjes, nijlpaarden, indrukwekkende rotsformaties, stuwmeren en eeuwenoude rotswoningen: onze Burkina Faso wandelreis is een aaneenschakeling van bijzondere plaatsen en belevenissen!


Deze wandelreis voert naar het landelijke westen van Burkina Faso met haar gastvrije bewoners. Natuurschoon, rust en een kennismaking met de lokale bevolking en hun cultuur gaan hand in hand. Met toestemming van de dorpschefs wordt er overnacht in karakteristieke dorpjes met lemen huizen. U maakt kennis met de dorpsbewoners, slaapt onder kraakheldere sterrenhemels en wandelt over paadjes die gedeeld worden met de lokale bevolking. Proef de vruchten van het seizoen, terwijl de gids verhaalt over het dagelijkse leven van de hier voornamelijk animistische bevolking.
Wandelend van Niansogoni naar Tengrela ervaart u Burkina Faso op een unieke manier en geeft u op respectvolle wijze een mooie inkijk in het leven in dit Afrikaanse land.

Burkina Faso ligt in West-Afrika, gedeeltelijk in de Sahelstrook ten zuiden van de Sahara woestijn, onder Mali. De inwoners noemen hun land liever ' Het Land van eerlijke mensen’ zij luchten regelmatig hun hart via plagerijen waarmee ze onvrede op een speelse en humoristische wijze wegnemen. Door dit “ritueel” leven de ruim zestig etnische groepen al eeuwenlang vreedzaam samen.

 

Elke groep heeft haar eigen artistieke stijl. Zo staan de Mossi bekend om hun grote antilopenmaskers, de Lobi om hun uitdrukkingsvolle beeldhouwwerken en de Bobo om hun vlindermaskers en muziekinstrumenten

 


Voor deze reis werken we samen met partijen die op een verantwoorde manier zorgen dat de lokale bevolking ook profiteert van de toeristen die "even" op bezoek komen. Met onze reis ervaart u Burkina Faso op een unieke manier en ondersteunt u tevens de werkzaamheden van een prachtig lokaal initiatief: Association Solidarité Djiguiya in Sindou.

Reizen in Burkina Faso vraagt om een open en flexibele instelling. Comfort en sanitaire voorzieningen voldoen niet overal aan de westerse normen. Stromend water en elektriciteit zijn niet altijd aanwezig. Onvoorziene omstandigheden kunnen ertoe leiden dat het reisprogramma aangepast dient te worden.

 

Heen- en terugreis

Deze reis wordt aangeboden zonder vlucht. Vanaf Nederland is het lastig en duur om op Burkina Faso te vliegen. Daarom zullen wij op het moment dat we voldoende deelnemers hebben een alternatieve vlucht vanaf Brussel voorstellen. Dit scheelt aanzienlijk in de prijs, echter is het aan u om te beslissen of u vanaf Brussel of Amsterdam vliegt. Mocht u deze reis boeken zonder vlucht wacht dan met het aanschaffen van het ticket totdat deze reis een gegarandeerd vertrek heeft!

 

Momenteel kunnen wij voor u een voordelige vlucht met Turkisch Airlines aanbieden inclusief een stop-over in Istanbul. Wij adviseren u graag hierover. 

 

Wij kunnen het ons goed voorstellen dat u vragen heeft over deze reis. U kunt ons daarom altijd bellen tussen 10:00 uur en 20:00 uur op 020-2221767 of uw vraag per mail naar ons sturen via het contactformulier. Onze medewerkers staan u graag te woord.

 

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze aanbiedingen of kortingsacties? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter.

 

 

Burkina Faso | Rondreis - 16 dgn

Dagprogramma

 

Dag 1: De dag staat in het teken van de reis naar Burkina Faso. Aankomsttijd op de luchthaven van Ouagadougou is afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij. Van harte welkom op het Afrikaanse continent. Na de noodzakelijke douaneformaliteiten, word je door de gids naar de accommodatie gebracht.

Dag 2: De eerste dag in Burkina Faso start met de reis per openbaar vervoer (bus of trein) van Ouagadougou via Bobo Dioulasso naar Banfora in het westen van het land. De reis van totaal circa 450 kilometer biedt volop tijd om nader kennis te maken met de reisgenoten en om een eerste indruk te krijgen van het dagelijks leven en het landschap.

Dag 3: Zondag is in Banfora beslist geen rustdag; de levendige weekmarkt trekt mensen vanuit de omringende dorpen naar de stad om handel te drijven en met elkaar van gedachten te wisselen. Slenterend door de smalle steegjes van de overdekte markt, langs de miniateliers van de kleermakers, de stalletjes met handwerkproducten en de verkopers van allerhande waren, is er geen twijfel meer mogelijk: je bent in Afrika!
Mannen en vrouwen hebben hun waren uitgestald in de straten. Jongens met handkarren proberen zich een weg te banen tussen de handelaren, hun waren en de klanten door. Groenten, fruit, rijst, granen en stoffen; de markt biedt een veelheid aan kleuren, geuren en indrukken.
In de middag gaat de reis per lokale minibus naar het circa 50 kilometer verderop gelegen Sindou.

 

Dag 4: Om 8 uur staat een minibus klaar voor de reis van 50 kilometer naar Niansogoni, het startpunt van de wandeltocht door het fraaie westen van Burkina Faso. Vanochtend klim je met een lokale gids naar een eeuwenoud dorp van lemen huizen, dat op 400 meter hoogte tegen de bergwand gebouwd is en veel overeenkomsten vertoont met de Tellem-rotswandwoningen in het Land van de Dogon in Mali. Het oude dorp is door de natuurlijke bescherming van de rotsen en de goede zorgen van de lokale bevolking in goede staat. Voorwerpen, die ooit volop gebruikt worden, verklaren het toenmalige dagelijkse leven.
Na een lunch in het nabijgelegen kampement wandelen we over smalle paden door de natuur naar een circa 12 km verderop gelegen dorp, waar de nacht wordt doorgebracht kamperend op de hof van een lokale familie.

Dag 5: Met 22 kilometer voor de boeg is het vandaag een heuse wandeldag. Er wordt optimaal geprofiteerd van de koelere uren in de vroege ochtend en namiddag, en van schaduwrijke plekken onderweg voor pauzes.
Cashew-, teak- en palmbomen domineren de beplanting langs de paden en wegen, die we delen met de lokale bevolking. De plantages worden afgewisseld door velden vol katoen, Burkina Faso’s witte goud. Vrouwen met hun handelswaren op het hoofd, mannen met hun vracht op fietsen en brommers, al wandelend maak je kennis met een veelheid aan aspecten van het lokale dagelijkse leven. De lunch wordt genuttigd in de schaduw van mangobomen.
In de namiddag wordt een bezoek gebracht aan een goudzoekersdorp nabij de route, waar de chauffeur ons met zijn tricycle ophaalt voor de resterende kilometers naar de hof van de familie, waar de nacht wordt doorgebracht.

Dag 6: Na het ontbijt wordt afscheid genomen van de gastfamilie.
Een fraaie tocht van circa 10 kilometer leidt naar Sindou, gelegen aan de voet van de gelijknamige pieken, waar de nacht in het kampement wordt doorgebracht. Alvorens in de middag de oude wijk van Sindou bezocht wordt, is er gelegenheid te relaxen in de hangmatten onder de schaduwrijke mangobomen van het kampement.
Als er de mogelijkheid is deel te nemen aan een culturele middag of avond met de dorpsbewoners, dan wordt die kans natuurlijk benut.

Dag 7: De ochtend staat in het teken van de imposante pieken van Sindou. De gids is geboren en getogen in Sindou en kent de geheimen van de pieken en de lokale geschiedenis op zijn duimpje. Menige piek heeft een verhaal. Geen twee pieken zijn hetzelfde en er is telkens wat nieuws te zien. Met veel plezier vertelt hij over de historie van de pieken en licht hij een tipje van de sluier op van de lokale gewoonten en gebruiken, waarvan er vele nog steeds actueel zijn.
De lunch wordt genuttigd in de koninklijke grot en er is volop gelegenheid om mooie foto’s te maken, te leren over de animistische cultuur en te genieten van de rust en fraaie vergezichten.
In de namiddag wordt koers gezet richting een stuwmeer op ongeveer 9 km loopafstand. Het is wederom een mooie tocht door de rustieke landelijke omgeving met fraaie dorpjes met traditionele lemen huizen en graanschuren in een setting van palmbomen. Op een steenworp afstand van het meer is een vissersnederzetting, waar vannacht gekampeerd wordt.

Dag 8:
Wie vroeg op is, kan de vissers aan het werk zien bij het binnenhalen van de netten. Het stuwmeer is een bron van leven en inkomsten voor de omgeving. Voor de vissers, en voor de landbouwers, die hun akkers irrigeren met het water uit het meer.
Vanochtend wordt er zo'n 9 kilometer gelopen. De bestemming is een school, aan de rand van het dorp. Hier wordt geluncht en de nacht doorgebracht.
In de middag wordt een uitstap gemaakt naar de op circa 3 km afstand gelegen rotsformatie de Cavernes. Een relatief onbekende rotsformatie, die – evenals de pieken van Sindou – ooit een levendig dorpsleven kende. De gids vertelt je graag over de functies, die de diverse grotten in het verleden vervulden en over hoe het leven van de bewoners er ongeveer moet hebben uitgezien.

Dag 9: De bestemming van vandaag is een pittoresk dorpje, waar de bewoners ons hartelijk welkom zullen heten en waar de tenten opgezet worden. Maar, voordat het zover is, zijn er achttien kilometers te overbruggen. De route voert over paden, waar de kok en chauffeur niet kunnen komen met de tricycle. Vandaag gaat de picknicklunch in de rugzak mee en wordt er onderweg langs de route gegeten in de schaduw van de mangobomen.

Dag 10: Lontarpalmen kenmerken het landschap in deze omgeving. Met een beetje geluk zijn de stevige groene vruchten rijp. En met nog meer geluk is een dorpsjongen bereid om met zijn kapmes de vele meters naar boven te klimmen om je te laten kennismaken met de vruchten, die door de lokale bevolking volop gegeten worden. De lokale jeugd laat je maar wat graag zien, hoe je met behulp van je duim het sappige vruchtvlees in je mond lepelt.
Een wandeling van 12 kilometer voert langs een stuwdam naar een bananenplantage, waar gestopt wordt voor de lunchpauze.
In de namiddag zetten we voet richting de 10 kilometer verderop gelegen bestemming van vandaag. De dorpschef heet je welkom en de lokale jager komt wellicht even een kijkje nemen als hij in de buurt is. De hartelijkheid van de dorpsbewoners en hun bereidheid reizigers onderdak te bieden, is kenmerkend voor de eeuwenoude gewoonten en gebruiken van het Afrikaanse continent. Ook vanavond is het een lokale familie (van de Turka bevolkingsgroep), die hun erf beschikbaar stelt om te kamperen.

Dag 11: Met enige weemoed nemen we afscheid van de dorpsbewoners en hun met kalebasplanten begroeide lemen hutten. Vandaag voert een wandeling van ruim 10 kilometer naar de Dômes de Fabedougou. Er wordt onderweg geluncht en in de loop van de middag worden aan de voet van de imposante Dômes de Fabedougou de tenten opgezetten. Het licht van de ondergaande zon geeft de toppen van de Dômes een fraaie warme gloed, een mooi moment om een van de Dômes te beklimmen en van het uitzicht te genieten.
Onder het genot van een welverdiende maaltijd maakt het daglicht plaats voor de intens heldere sterrenhemel.

Dag 12: Bij de opkomende zon worden de Dômes bezocht en kan er genoten worden van de rust en de pracht van deze bijzondere rotsen. Terwijl de geografisch vrijwel identieke Bungle Bungles in Australië jaarlijks vele duizenden bezoekers trekken, zijn de Dômes de Fabedougou in Burkina Faso nog relatief onbekend en mede daardoor een bezoek meer dan waard.
Een korte wandeling over rotsachtige ondergrond, voert naar de nabijgelegen watervallen van Karfiguéla. Handdoeken en badkleding bij de hand: in de hoger gelegen bassins van de waterval kan gebaad worden!
Na het verfrissende bad gaat de wandeling door via een laan met fraaie oude bomen.
Er wordt een picknicklunch genuttigd onder schaduwrijke mangbomen langs de kant van de weg.
In de namiddag voert een wandeling van 8 kilometer langs de rijstvelden naar Tengréla, bekend van het meer, waar nijlpaarden wonen. De bestemming is een kampement aan de waterkant, waar de wandeltocht na negen dagen in landelijk Burkina Faso ten einde komt.
Tegen half vijf - vijf uur word je uitgenodigd aan boord van een eenvoudige houten praam voor een tocht over het meer om nijlpaarden te spotten. De nijlpaardenfamilies en de lokale bevolking leven in harmonie met elkaar. Dorpskinderen zwemmen in het meer en de vissers kennen de gewoonten en leefgebieden van de nijlpaarden. Ze weten precies wanneer ze wel en niet in de buurt kunnen komen.
De imposante vervaarlijke uitziende dieren vormen een contrast met de lieflijke waterlelies en lotusbloemen, die alom op het wateroppervlak drijven.
Ondertussen is de kok druk in de weer om een feestelijke maaltijd te bereiden, ter afsluiting van de tijd samen.
De nacht wordt doorgebracht in het kampement.

Dag 13: Na het ontbijt gaat de reis per minibus naar het 7 km verderop gelegen Banfora, waar de bus genomen wordt naar Bobo Dioulasso. De aankomst in de tweede grootste stad van Burkina Faso is voorzien rond lunchtijd.
Er kan genoten worden van een rustige middag bij het hotel en er is ruimte om op eigen gelegenheid Bobo Dioulasso te verkennen. Tot de mogelijkheden behoren onder meer een bezoek aan het muziekmuseum of het Senoufo museum. Of breng een bezoek aan de Marché Central en de unieke winkeltjes van de stad, zoals het kaaswinkeltje - waar ook veel andere smakelijke natuurlijke producten te koop zijn - of het vrouweninitiatief Gafreh, waar ze van oude plastic zakjes fraaie tassen maken.

Dag 14: De ochtend wordt benut voor een bezoek met gids aan de oude moskee en de oude wijk van de stad.
Per bus gaat de reis vanmiddag terug naar Burkina Faso’s hoofdstad Ouagadougou.

Dag 15: De laatste dag van deze reis kent een vroege start om de wekelijkse ceremonie van het ‘valse vertrek’ bij het paleis van Moro Naba bij te wonen en eer te betonen aan de Mossi cultuur.
De dag in Ouagadougou kan geheel naar eigen behoefte ingevuld worden. Een bezoek aan het museum en een van de (ambachts)markten - zoals het village artisanal - behoren tot de mogelijkheden.
Afhankelijk van het tijdstip van de terugvlucht kan er wellicht nog een voorstelling in een lokaal theater worden bijgewoond, voor de transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht.

 

Dag 16 (Vrijdag): Thuiskomst

 

Inbegrepen

- Alle overnachtingen

- Alle ontbijten

- Vol pension en gefilterd water tijdens de wandeltocht

- Gebruik van tenten en matrasjes

- Engels- en Franstalige lokale gidsen

- bagagevervoer tijdens de trektocht

- alle kosten voor de in het programma vermelde excursies

- alle transport gerelateerd aan het programma

- luchthaventransfers

- toeristenbelastingen

 

Niet inbegrepen

- Reis naar Burkina Faso v.v. 

- visa

- vaccinaties

- verzekeringen

- aanvullende excursies of activiteiten

- drinken en overige maaltijden

- fooien, souvenirs en persoonlijke uitgaven

- reserveringskosten (€ 15,-)

Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

 

Dag 1: De dag staat in het teken van de reis naar Burkina Faso. Aankomsttijd op de luchthaven van Ouagadougou is afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij. Van harte welkom op het Afrikaanse continent. Na de noodzakelijke douaneformaliteiten, word je door de gids naar de accommodatie gebracht.

Dag 2: De eerste dag in Burkina Faso start met de reis per openbaar vervoer (bus of trein) van Ouagadougou via Bobo Dioulasso naar Banfora in het westen van het land. De reis van totaal circa 450 kilometer biedt volop tijd om nader kennis te maken met de reisgenoten en om een eerste indruk te krijgen van het dagelijks leven en het landschap.

Dag 3: Zondag is in Banfora beslist geen rustdag; de levendige weekmarkt trekt mensen vanuit de omringende dorpen naar de stad om handel te drijven en met elkaar van gedachten te wisselen. Slenterend door de smalle steegjes van de overdekte markt, langs de miniateliers van de kleermakers, de stalletjes met handwerkproducten en de verkopers van allerhande waren, is er geen twijfel meer mogelijk: je bent in Afrika!
Mannen en vrouwen hebben hun waren uitgestald in de straten. Jongens met handkarren proberen zich een weg te banen tussen de handelaren, hun waren en de klanten door. Groenten, fruit, rijst, granen en stoffen; de markt biedt een veelheid aan kleuren, geuren en indrukken.
In de middag gaat de reis per lokale minibus naar het circa 50 kilometer verderop gelegen Sindou.

 

Dag 4: Om 8 uur staat een minibus klaar voor de reis van 50 kilometer naar Niansogoni, het startpunt van de wandeltocht door het fraaie westen van Burkina Faso. Vanochtend klim je met een lokale gids naar een eeuwenoud dorp van lemen huizen, dat op 400 meter hoogte tegen de bergwand gebouwd is en veel overeenkomsten vertoont met de Tellem-rotswandwoningen in het Land van de Dogon in Mali. Het oude dorp is door de natuurlijke bescherming van de rotsen en de goede zorgen van de lokale bevolking in goede staat. Voorwerpen, die ooit volop gebruikt worden, verklaren het toenmalige dagelijkse leven.
Na een lunch in het nabijgelegen kampement wandelen we over smalle paden door de natuur naar een circa 12 km verderop gelegen dorp, waar de nacht wordt doorgebracht kamperend op de hof van een lokale familie.

Dag 5: Met 22 kilometer voor de boeg is het vandaag een heuse wandeldag. Er wordt optimaal geprofiteerd van de koelere uren in de vroege ochtend en namiddag, en van schaduwrijke plekken onderweg voor pauzes.
Cashew-, teak- en palmbomen domineren de beplanting langs de paden en wegen, die we delen met de lokale bevolking. De plantages worden afgewisseld door velden vol katoen, Burkina Faso’s witte goud. Vrouwen met hun handelswaren op het hoofd, mannen met hun vracht op fietsen en brommers, al wandelend maak je kennis met een veelheid aan aspecten van het lokale dagelijkse leven. De lunch wordt genuttigd in de schaduw van mangobomen.
In de namiddag wordt een bezoek gebracht aan een goudzoekersdorp nabij de route, waar de chauffeur ons met zijn tricycle ophaalt voor de resterende kilometers naar de hof van de familie, waar de nacht wordt doorgebracht.

Dag 6: Na het ontbijt wordt afscheid genomen van de gastfamilie.
Een fraaie tocht van circa 10 kilometer leidt naar Sindou, gelegen aan de voet van de gelijknamige pieken, waar de nacht in het kampement wordt doorgebracht. Alvorens in de middag de oude wijk van Sindou bezocht wordt, is er gelegenheid te relaxen in de hangmatten onder de schaduwrijke mangobomen van het kampement.
Als er de mogelijkheid is deel te nemen aan een culturele middag of avond met de dorpsbewoners, dan wordt die kans natuurlijk benut.

Dag 7: De ochtend staat in het teken van de imposante pieken van Sindou. De gids is geboren en getogen in Sindou en kent de geheimen van de pieken en de lokale geschiedenis op zijn duimpje. Menige piek heeft een verhaal. Geen twee pieken zijn hetzelfde en er is telkens wat nieuws te zien. Met veel plezier vertelt hij over de historie van de pieken en licht hij een tipje van de sluier op van de lokale gewoonten en gebruiken, waarvan er vele nog steeds actueel zijn.
De lunch wordt genuttigd in de koninklijke grot en er is volop gelegenheid om mooie foto’s te maken, te leren over de animistische cultuur en te genieten van de rust en fraaie vergezichten.
In de namiddag wordt koers gezet richting een stuwmeer op ongeveer 9 km loopafstand. Het is wederom een mooie tocht door de rustieke landelijke omgeving met fraaie dorpjes met traditionele lemen huizen en graanschuren in een setting van palmbomen. Op een steenworp afstand van het meer is een vissersnederzetting, waar vannacht gekampeerd wordt.

Dag 8:
Wie vroeg op is, kan de vissers aan het werk zien bij het binnenhalen van de netten. Het stuwmeer is een bron van leven en inkomsten voor de omgeving. Voor de vissers, en voor de landbouwers, die hun akkers irrigeren met het water uit het meer.
Vanochtend wordt er zo'n 9 kilometer gelopen. De bestemming is een school, aan de rand van het dorp. Hier wordt geluncht en de nacht doorgebracht.
In de middag wordt een uitstap gemaakt naar de op circa 3 km afstand gelegen rotsformatie de Cavernes. Een relatief onbekende rotsformatie, die – evenals de pieken van Sindou – ooit een levendig dorpsleven kende. De gids vertelt je graag over de functies, die de diverse grotten in het verleden vervulden en over hoe het leven van de bewoners er ongeveer moet hebben uitgezien.

Dag 9: De bestemming van vandaag is een pittoresk dorpje, waar de bewoners ons hartelijk welkom zullen heten en waar de tenten opgezet worden. Maar, voordat het zover is, zijn er achttien kilometers te overbruggen. De route voert over paden, waar de kok en chauffeur niet kunnen komen met de tricycle. Vandaag gaat de picknicklunch in de rugzak mee en wordt er onderweg langs de route gegeten in de schaduw van de mangobomen.

Dag 10: Lontarpalmen kenmerken het landschap in deze omgeving. Met een beetje geluk zijn de stevige groene vruchten rijp. En met nog meer geluk is een dorpsjongen bereid om met zijn kapmes de vele meters naar boven te klimmen om je te laten kennismaken met de vruchten, die door de lokale bevolking volop gegeten worden. De lokale jeugd laat je maar wat graag zien, hoe je met behulp van je duim het sappige vruchtvlees in je mond lepelt.
Een wandeling van 12 kilometer voert langs een stuwdam naar een bananenplantage, waar gestopt wordt voor de lunchpauze.
In de namiddag zetten we voet richting de 10 kilometer verderop gelegen bestemming van vandaag. De dorpschef heet je welkom en de lokale jager komt wellicht even een kijkje nemen als hij in de buurt is. De hartelijkheid van de dorpsbewoners en hun bereidheid reizigers onderdak te bieden, is kenmerkend voor de eeuwenoude gewoonten en gebruiken van het Afrikaanse continent. Ook vanavond is het een lokale familie (van de Turka bevolkingsgroep), die hun erf beschikbaar stelt om te kamperen.

Dag 11: Met enige weemoed nemen we afscheid van de dorpsbewoners en hun met kalebasplanten begroeide lemen hutten. Vandaag voert een wandeling van ruim 10 kilometer naar de Dômes de Fabedougou. Er wordt onderweg geluncht en in de loop van de middag worden aan de voet van de imposante Dômes de Fabedougou de tenten opgezetten. Het licht van de ondergaande zon geeft de toppen van de Dômes een fraaie warme gloed, een mooi moment om een van de Dômes te beklimmen en van het uitzicht te genieten.
Onder het genot van een welverdiende maaltijd maakt het daglicht plaats voor de intens heldere sterrenhemel.

Dag 12: Bij de opkomende zon worden de Dômes bezocht en kan er genoten worden van de rust en de pracht van deze bijzondere rotsen. Terwijl de geografisch vrijwel identieke Bungle Bungles in Australië jaarlijks vele duizenden bezoekers trekken, zijn de Dômes de Fabedougou in Burkina Faso nog relatief onbekend en mede daardoor een bezoek meer dan waard.
Een korte wandeling over rotsachtige ondergrond, voert naar de nabijgelegen watervallen van Karfiguéla. Handdoeken en badkleding bij de hand: in de hoger gelegen bassins van de waterval kan gebaad worden!
Na het verfrissende bad gaat de wandeling door via een laan met fraaie oude bomen.
Er wordt een picknicklunch genuttigd onder schaduwrijke mangbomen langs de kant van de weg.
In de namiddag voert een wandeling van 8 kilometer langs de rijstvelden naar Tengréla, bekend van het meer, waar nijlpaarden wonen. De bestemming is een kampement aan de waterkant, waar de wandeltocht na negen dagen in landelijk Burkina Faso ten einde komt.
Tegen half vijf - vijf uur word je uitgenodigd aan boord van een eenvoudige houten praam voor een tocht over het meer om nijlpaarden te spotten. De nijlpaardenfamilies en de lokale bevolking leven in harmonie met elkaar. Dorpskinderen zwemmen in het meer en de vissers kennen de gewoonten en leefgebieden van de nijlpaarden. Ze weten precies wanneer ze wel en niet in de buurt kunnen komen.
De imposante vervaarlijke uitziende dieren vormen een contrast met de lieflijke waterlelies en lotusbloemen, die alom op het wateroppervlak drijven.
Ondertussen is de kok druk in de weer om een feestelijke maaltijd te bereiden, ter afsluiting van de tijd samen.
De nacht wordt doorgebracht in het kampement.

Dag 13: Na het ontbijt gaat de reis per minibus naar het 7 km verderop gelegen Banfora, waar de bus genomen wordt naar Bobo Dioulasso. De aankomst in de tweede grootste stad van Burkina Faso is voorzien rond lunchtijd.
Er kan genoten worden van een rustige middag bij het hotel en er is ruimte om op eigen gelegenheid Bobo Dioulasso te verkennen. Tot de mogelijkheden behoren onder meer een bezoek aan het muziekmuseum of het Senoufo museum. Of breng een bezoek aan de Marché Central en de unieke winkeltjes van de stad, zoals het kaaswinkeltje - waar ook veel andere smakelijke natuurlijke producten te koop zijn - of het vrouweninitiatief Gafreh, waar ze van oude plastic zakjes fraaie tassen maken.

Dag 14: De ochtend wordt benut voor een bezoek met gids aan de oude moskee en de oude wijk van de stad.
Per bus gaat de reis vanmiddag terug naar Burkina Faso’s hoofdstad Ouagadougou.

Dag 15: De laatste dag van deze reis kent een vroege start om de wekelijkse ceremonie van het ‘valse vertrek’ bij het paleis van Moro Naba bij te wonen en eer te betonen aan de Mossi cultuur.
De dag in Ouagadougou kan geheel naar eigen behoefte ingevuld worden. Een bezoek aan het museum en een van de (ambachts)markten - zoals het village artisanal - behoren tot de mogelijkheden.
Afhankelijk van het tijdstip van de terugvlucht kan er wellicht nog een voorstelling in een lokaal theater worden bijgewoond, voor de transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht.

 

Dag 16 (Vrijdag): Thuiskomst

 

Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis
Boek deze reisUw vertrekdatumbijzonderhedenPrijs excl. ticketThema
09-11-20181395.00groepsreis

Dagprogramma
8 - 12 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google MapsBel ons