Deze site gebruikt cookies om services te leveren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

image

Italie | Actief en culinair in Piemonte - 8 dgn

Ontdek Piemonte, het culinaire hart van Italië met verblijf in bijzondere agriturismo’s

Waar en wat: Italië | Wandelen in Piemonte

Hoeveel dagen: 8 dagen

 

Unieke reis waar u op een bijzondere manier kennis maakt met de Italiaanse keuken, de natuur en de gastvrijheid van de Piemonte. De reis staat deels in het teken van de bekende Slow Food beweging die hier haar basis heeft en er naar streeft om de culturele en traditionele keuken van Italië te behouden.

 

Culinair hart

Het culinaire hart van de traditionele keuken vindt u in de Langhe, een prachtige streek waar het landschap nog kleinschalig is. Een ruime variatie aan lokale producten en eeuwenoude tradities maken de streek tot een genot voor gastronomische fijnproevers. Wereldberoemde wijnen, olijfolie en kaas worden hier nog op ambachtelijke wijze gemaakt.

 

Lokale producten

Het gebied is beroemd om de perziken, peren en groentes, zoals de vierkante rode pepers van Motta di Costigliole d'Asti, prei uit Cervere, kleine uien afkomstig uit Ivrea, asperges uit Santena en kardoenen uit Nizza Monferrato. Gedipt in bagnacaoda, een saus gemaakt van knoflook, ansjovis en olie zijn deze vergeten groenten een ware delicatesse. De koning van de regionale keuken en Italiës trots op culinair gebied is de witte truffel.

 

De truffel professor

Met een "truffel-professor" ontdekt u de kunst van het truffel zoeken. Samen met hem gaan we in zijn bos op zoek naar het "witte goud", en laat hij ons samen met zijn hond, de fijne kneepjes van het vak zien.

 

Goede wijnen

Verdere bezoeken we bekende wijnkelders en verfijnen hier onze smaak en kennis van de Italiaanse streekwijn. Andere specialiteiten uit de streek proeft u tijdens de lunches en diners.


De natuur in Piemonte

Naast alle culinaire geneugtes ontdekken wij tevens het mooie heuvellandschap van de Piemonte. Zo maken wij een tweetal wandelingen over eeuwenoude paden die gebruikt werden voor de aan- en afvoer van zout, honing en specerijen naar de steden.

 

 

Fruit, groenten en noten

In de lente zorgt de witte bloesem van de in bloei staande peren- en kersenbomen samen met de roze perzikbloesem en de ontluikende wijnstokken voor een kleurrijke aanblik. Groene asperges en vergeten groenten als kardoen worden nog volop gekweekt. In de zomer zijn het de aardbeienvelden en de bijenhouderij die de aandacht trekken.Vooral de acaciahoning en de sterke honing met de smaak van hazelnoot worden zeer gewaardeerd. De herfst is de tijd van het grote oogsten: druiven, olijven, paddestoelen en natuurlijk hazelnoten.

 

Accommodaties

U overnacht één nacht in een comfortabel hotel in Turijn en 6 nachten in zogenaamde comfortabele "agriturismo's", op mooie locaties op het platteland.

 

De wandelingen

De wandelingen leiden door heuvelachtig terrein en variëren in lengte van 3 tot maximaal 5 uur. De ontspannen wandelingen zijn geschikt voor iedereen met enige wandelervaring en een goede basisconditie.
De reis wordt begeleid door een Nederlands/Italiaans sprekende Italië deskundige met een passie voor de culinaire geneugtes en de bijzonderheden van de cultuur.

Italie - Piemonte | Culinair wandelen en genieten - 8 dgn

Dagprogramma

Dag 1- Zaterdag: Vlucht naar Turijn en transfer naar ons hotel in het centrum. Turijn, de hoofdstad van Piëmonte, werd vroeger "de deur naar Italië" genoemd vanwege de strategische geografische positie en is van oorsprong de hoofdstad van de staat van Savoie. Uit die tijd stammen de weelderige Koninklijke paleizen en de imposante kerken. De stad heeft een groot aantal bijzondere plekken die zeker een bezoek waard zijn: het Lingotto-complex (voormalige Fiat-fabrieken) nu o.a. een enorme ‘shopping mall’ met de slow food supermarkt "eataly" en Pinacoteca. Ook belangrijke nationale musea, zoals het Filmmuseum in de mooie en unieke Mole Antonelliana, het Egyptische Museum met de grootste collectie na Caïro, zijn een must om te bezoeken! Turijn is inmiddels dé enogastronomische stad van Italië geworden, o.a. door de "Salone del Gusto". We maken een gezamenlijke stadswandeling en daarna kunt u, als u wilt, op eigen gelegenheid verder door deze mooie stad dwalen.
 
Dag 2- Zondag: Vandaag brengen wij een bezoek aan Alba. Tijdens de najaarsreis bezoeken wij de Internationale Witte Truffelmarkt en tijdens de voorjaarsreis zijn hier diverse beroemde wijnmarkten. Het is heerlijk slenteren door deze bijzonder mooie stad. Om u alle vrijheid te geven, luncht u op eigen gelegenheid in een van de vele lunchrooms die hier te vinden zijn. Later in de middag hebben we een transfer naar een mooi wijnhuis waar we uitleg over de productie van de wijn krijgen. Na afloop proeven we natuurlijk van de wijnen. De proeverij zal vergezeld gaan van diverse hapjes. Na afloop rijden we met onze bus naar onze volgende overnachtingsplek, een agritourismo midden in de Roerostreek. Onze ervaring is dat u na deze proeverij voldoende heeft gegeten maar mocht u nog trek hebben dan kunt u in de accommodatie altijd nog een maaltijd bestellen.
 
Dag 3- Maandag: Na het ontbijt maken we een wandeling over de ‘Sentiero del Roero'. De route loopt door heuvelachtig gebied en heeft mooie vergezichten en rotsformaties. Langs de route kunt u in het voorjaar en zomer vele bloemen tegenkomen zoals zeldzame bol- en knolgewassen als lelies, gladiolen en narcissen. In het najaar overheersen hier de paddestoelen, eikels en kastanjes en kunt u genieten van schitterende herfstkleuren en bijbehorende geuren! Duur van deze wandeling is ca. 5 uur in een rustig tempo. De picknick lunch nuttigen wij onderweg en aan het eind van de middag komen we weer aan in onze agriturismo waar we van de avondmaaltijd met lokale traditionele gerechten en wijnen genieten.
 
Dag 4 - Dinsdag: Na het ontbijt gaan we naar Canale d’ Alba voor een bezoek aan de markt. Een Italiaanse weekmarkt moet u tenslotte hebben meegemaakt. U heeft hier alle tijd om over de markt te wandelen en bijvoorbeeld een kopje koffie in een van de koffiebarretjes te drinken. Aan het eind van de ochtend gaan we weer terug naar onze accommodatie voor de lunch. Na de lunch volgt een kookles met de eigenaresse van de agriturismo en aansluitend geniet u van uw "eigen" producten tijdens het diner!
 
Dag 5- Woensdag: Ontbijt en check-out. Met onze bus rijden naar het hoger gelegen gedeelte van Piemonte “Alta Langa”. Dit gebied wordt gekenmerkt door de bergen (de Alpen) en door de teelt van hazelnoten. Vandaag leren wij wat je allemaal met de hazelnoot kunt doen en waar deze allemaal voor wordt gebruikt, een heuse hazelnoot pattiserie workshop. Wist u trouwens dat in Alba de fabriek van Nutella staat en dat Piemonte één van de grootste hazelnootproducties ter wereld heeft? 
Na afloop bezoeken we een kaasfabriek met een proeverij van typisch Piemontese kazen. Hier krijgt u de gelegenheid om handgemaakte kazen te proeven. In deze fabriek wordt bijvoorbeeld ook de Murazzano Kaas gemaakt, een melkkaas gemaakt met volle koemelk of schapenmelk of een mengsel van koe- en schapenmelk (ten minste 60% is dan schapenmelk). Het heeft een heerlijk fijne en delicate smaak! Hierna hebben wij een uitgebreide avondmaaltijd met lokale traditionele gerechten en wijnen. Overnachting in een agriturismo.
 
Dag 6 - Donderdag: Na het ontbijt ontmoeten we onze wandelgids weer en maken een mooie wandeling door de natuur van de “Langhe”. We lopen langs wijngaarden, velden met “vergeten” groenten, fruitboomgaarden en charmante dorpen. Onderweg genieten we van een lekkere picknick lunch. Duur van deze wandeling ca. 5 uur in een rustig tempo. s’ Avonds hebben we een speciaal Pizzadiner op het programma. Als je in Italië bent moet je tenslotte ook een echte pizza hebben gegeten.
 
Dag 7 - Vrijdag: Na het ontbijt gaan we op bezoek bij de truffelprofessor. Onder leiding van de "trifulau" en zijn truffelhond gaan wij in het bos zelf op zoek naar truffels. Een eenvoudige lunch zal ons tijdens het zoeken worden aangeboden door de truffelproffessor. Later in de middag bezoeken wij een wijnkelder. Hier genieten we van een proeverij (met uitleg) van beroemde Langhe wijnen en zal ook de zeer bekende Barolo DOCG, geproefd worden!. Tijdens de proeverij maakt u ook kennis met een beroemde Italiaanse gewoonte de “Aperi-Cena” (aperitief rond diner tijd). Na deze proeverij rijden wij  terug naar onze agriturismo voor onze laatste avond in Piëmonte en onder het genot van een goed wijntje kijken wij terug op een mooie en vooral lekker week! 
 
Dag 8 - Zaterdag: Na het ontbijt maken we ons klaar voor de transfer naar het vliegveld van Turijn (ongeveer 2 uur rijden).
 
(Dagprogramma onder voorbehoud van weersinvloeden en externe omstandigheden)

Ervaringen
Reis ervaringen
Kees-Jan schreef op 23-10-2016 : Veel te lang gewacht ;-)

We hebben een fantastisch mooie week gehad, heel afwisselend maar ook best pittig. Ivo is een geweldige gids en overal waar we waren was iedereen zeer behulpzaam. Wat een aardige mensen allemaal. Ik ben weer helemaal gecharmeerd geraakt van Italië. Mogelijk kom ik in het voorjaar met jullie wandelen op de Azoren ;-). Kortom, ik zit vol mooie beelden en vol mooie herinneringen. Jullie bedankt voor de organisatie en als het aan mij ligt wacht ik niet weer 9 jaar met een volgende reis bij jullie.

J.Vermeer schreef op 30-07-2016 : Piemonte is een oase van rust!

Dit was een wandelvakantie in een prachtige omgeving, met mooi weer en lekker eten. Samen met een goede reisleider van de ene naar de andere prachtige accommodatie wandelen en onderweg ook nog genieten van de natuur. Wandelen langs de wijngaarden, bloeiende bloemenvelden en hazelnootnomen. Een reis om aan te raden!

Brecht Overmars schreef op 18-05-2016 : Genieten in Piemonte

Prachtige wandelingen langs mooie, middeleeuwse dorpen en steden. Veel wandelen maar toch niet te zwaar. Uitstekende kleinschalige overnachtingsplekken met vriendelijke eigenaren tussen de wijngaarden. De wandelingen zijn niet erg lang maar sommige zijn wel pittig. Kortom een prachtige wandelweek in een bijzondere wandelomgeving!

Inbegrepen

Vlucht (Amsterdam - Turijn)
1 overnachting in een 3*** hotel in het centrum van Turijn
6 overnachtingen in comfortabele agriturismo's o.b.v. 2 pers. kamer met badkamer en toilet
2 x diner inclusief drankjes

1 x Pizzadiner
3 x (picnick)lunch inclusief drankjes
1 x Brunch inclusief drankjes
2 x Bezoek en proeverij wijnkelder
Bezoek kaasfabriek + proeverij (lichte lunch)
Kookworkshop Piedmontese keuken
Bezoek en uitleg hazelnootproductie met aansluitend een pateserieworkfshop
Demonstratie truffelzoeken
Alle in het programma genoemde vervoer en bagagevervoer
Nederlandse gids die Italiaans spreekt en tijdens de wandelingen tevens Italiaanse gids die Engels spreekt

Niet inbegrepen

Diner dag 1 & 8
Lunch dag 1, 2 & 8
Reis-/annuleringsverzekering
In te checken bagage € 20,- per stuk per enkele reis
Extra drankjes
reserveringskosten (€ 15,-)
bijdrage garantieregeling reisgelden (GGTO € 15,-)

Eénpersoonstoeslag € 195,-

Programma onder voorbehoud!

Reist u op  eigen gelegenheid dan ontmoet u uw  reisgezelschap op het vliegveld van Turijn (of in het hotel).

 

Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

Dag 1- Zaterdag: Vlucht naar Turijn en transfer naar ons hotel in het centrum. Turijn, de hoofdstad van Piëmonte, werd vroeger "de deur naar Italië" genoemd vanwege de strategische geografische positie en is van oorsprong de hoofdstad van de staat van Savoie. Uit die tijd stammen de weelderige Koninklijke paleizen en de imposante kerken. De stad heeft een groot aantal bijzondere plekken die zeker een bezoek waard zijn: het Lingotto-complex (voormalige Fiat-fabrieken) nu o.a. een enorme ‘shopping mall’ met de slow food supermarkt "eataly" en Pinacoteca. Ook belangrijke nationale musea, zoals het Filmmuseum in de mooie en unieke Mole Antonelliana, het Egyptische Museum met de grootste collectie na Caïro, zijn een must om te bezoeken! Turijn is inmiddels dé enogastronomische stad van Italië geworden, o.a. door de "Salone del Gusto". We maken een gezamenlijke stadswandeling en daarna kunt u, als u wilt, op eigen gelegenheid verder door deze mooie stad dwalen.
 
Dag 2- Zondag: Vandaag brengen wij een bezoek aan Alba. Tijdens de najaarsreis bezoeken wij de Internationale Witte Truffelmarkt en tijdens de voorjaarsreis zijn hier diverse beroemde wijnmarkten. Het is heerlijk slenteren door deze bijzonder mooie stad. Om u alle vrijheid te geven, luncht u op eigen gelegenheid in een van de vele lunchrooms die hier te vinden zijn. Later in de middag hebben we een transfer naar een mooi wijnhuis waar we uitleg over de productie van de wijn krijgen. Na afloop proeven we natuurlijk van de wijnen. De proeverij zal vergezeld gaan van diverse hapjes. Na afloop rijden we met onze bus naar onze volgende overnachtingsplek, een agritourismo midden in de Roerostreek. Onze ervaring is dat u na deze proeverij voldoende heeft gegeten maar mocht u nog trek hebben dan kunt u in de accommodatie altijd nog een maaltijd bestellen.
 
Dag 3- Maandag: Na het ontbijt maken we een wandeling over de ‘Sentiero del Roero'. De route loopt door heuvelachtig gebied en heeft mooie vergezichten en rotsformaties. Langs de route kunt u in het voorjaar en zomer vele bloemen tegenkomen zoals zeldzame bol- en knolgewassen als lelies, gladiolen en narcissen. In het najaar overheersen hier de paddestoelen, eikels en kastanjes en kunt u genieten van schitterende herfstkleuren en bijbehorende geuren! Duur van deze wandeling is ca. 5 uur in een rustig tempo. De picknick lunch nuttigen wij onderweg en aan het eind van de middag komen we weer aan in onze agriturismo waar we van de avondmaaltijd met lokale traditionele gerechten en wijnen genieten.
 
Dag 4 - Dinsdag: Na het ontbijt gaan we naar Canale d’ Alba voor een bezoek aan de markt. Een Italiaanse weekmarkt moet u tenslotte hebben meegemaakt. U heeft hier alle tijd om over de markt te wandelen en bijvoorbeeld een kopje koffie in een van de koffiebarretjes te drinken. Aan het eind van de ochtend gaan we weer terug naar onze accommodatie voor de lunch. Na de lunch volgt een kookles met de eigenaresse van de agriturismo en aansluitend geniet u van uw "eigen" producten tijdens het diner!
 
Dag 5- Woensdag: Ontbijt en check-out. Met onze bus rijden naar het hoger gelegen gedeelte van Piemonte “Alta Langa”. Dit gebied wordt gekenmerkt door de bergen (de Alpen) en door de teelt van hazelnoten. Vandaag leren wij wat je allemaal met de hazelnoot kunt doen en waar deze allemaal voor wordt gebruikt, een heuse hazelnoot pattiserie workshop. Wist u trouwens dat in Alba de fabriek van Nutella staat en dat Piemonte één van de grootste hazelnootproducties ter wereld heeft? 
Na afloop bezoeken we een kaasfabriek met een proeverij van typisch Piemontese kazen. Hier krijgt u de gelegenheid om handgemaakte kazen te proeven. In deze fabriek wordt bijvoorbeeld ook de Murazzano Kaas gemaakt, een melkkaas gemaakt met volle koemelk of schapenmelk of een mengsel van koe- en schapenmelk (ten minste 60% is dan schapenmelk). Het heeft een heerlijk fijne en delicate smaak! Hierna hebben wij een uitgebreide avondmaaltijd met lokale traditionele gerechten en wijnen. Overnachting in een agriturismo.
 
Dag 6 - Donderdag: Na het ontbijt ontmoeten we onze wandelgids weer en maken een mooie wandeling door de natuur van de “Langhe”. We lopen langs wijngaarden, velden met “vergeten” groenten, fruitboomgaarden en charmante dorpen. Onderweg genieten we van een lekkere picknick lunch. Duur van deze wandeling ca. 5 uur in een rustig tempo. s’ Avonds hebben we een speciaal Pizzadiner op het programma. Als je in Italië bent moet je tenslotte ook een echte pizza hebben gegeten.
 
Dag 7 - Vrijdag: Na het ontbijt gaan we op bezoek bij de truffelprofessor. Onder leiding van de "trifulau" en zijn truffelhond gaan wij in het bos zelf op zoek naar truffels. Een eenvoudige lunch zal ons tijdens het zoeken worden aangeboden door de truffelproffessor. Later in de middag bezoeken wij een wijnkelder. Hier genieten we van een proeverij (met uitleg) van beroemde Langhe wijnen en zal ook de zeer bekende Barolo DOCG, geproefd worden!. Tijdens de proeverij maakt u ook kennis met een beroemde Italiaanse gewoonte de “Aperi-Cena” (aperitief rond diner tijd). Na deze proeverij rijden wij  terug naar onze agriturismo voor onze laatste avond in Piëmonte en onder het genot van een goed wijntje kijken wij terug op een mooie en vooral lekker week! 
 
Dag 8 - Zaterdag: Na het ontbijt maken we ons klaar voor de transfer naar het vliegveld van Turijn (ongeveer 2 uur rijden).
 
(Dagprogramma onder voorbehoud van weersinvloeden en externe omstandigheden)

Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis
Boek deze reisUw vertrekdatumAantal dagenPrijs incl. ticket
?
De prijs inclusief ticket is indicatief en kan hoger of lager uitvallen dan nu wordt getoond. Wilt u de actuele ticketprijs weten, neem dan contact op met Natuurlijk Reizen.
Thema
volgeboekt22-04-201781195.00groepsreis
volgeboekt15-07-201781195.00groepsreis
volgeboekt30-09-201781245.00singlereis

Dagprogramma
8- 14 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google Maps