image

Italie | Wandelen langs het Comomeer - 8 dgn

Actief en culinair genieten rond het Comomeer

Waar en wat: Italië | Lombardije - Wandelen en culinair genieten

Hoeveel dagen: 8 dagen

 

Lombardije ligt in het noorden van Italië en strekt zich uit van de Centrale Alpen, grenzend aan Zwitserland, tot de rivier de Po in het zuiden. Het biedt een grote diversiteit aan landschappen, bergketens, meren en vlaktes.

 

Comomeer

Het Comomeer in Lombardije is het diepste meer van Italië. Langs de westelijke arm ligt de schitterende zijdestad Como met haar vele kunstschatten en archeologische vondsten die terug gaan tot de Romeinse periode. Aan de oostkant vindt u de stad Lecco die bekend staat om haar natuurlijke karakter. De stadjes Bellagio en Varenna met hun kleurrijke huizen zijn ook zeker een bezoek waard!

 
Gastronomie en wijn

De geografische diversiteit is terug te vinden in de gastronomische cultuur en de keuken is dan ook sterk verbonden met de streek. Tussen de bergtoppen, temidden van mooie valleien zijn bijzondere producten te vinden. Een voorbeeld hiervan is "de bitto ", dit is een zeer oude traditionele kaas. Het recept werd van generatie op generatie in de herdergemeenschap overgedragen.

De wijngaarden uitgestrekt op de terrassen langs de bergflanken van Valtellina zorgen voor rode wijn van hoge kwaliteit die internationaal wordt geprezen. Er is zelfs een Inferno bij!


Ontdekkingstocht door culinaire tradities en mooie natuur

Deze reis neemt u mee op een ware ontdekkingstocht door culinaire tradities en brengt u naar verborgen valleien en karakteristieke dorpjes rondom het comomeer. De ambachtelijke producties lijken oneindig en het warme onthaal bij de families die wij bezoeken tijdens deze reis zijn op zich al de moeite waard.

Een boottocht over het meer laat ons verder kennismaken met deze mooie omgeving. We wandelen over middeleeuwse paden en laten ons leiden door de geuren van wilde planten en kruiden die ons omringen. Het hooggebergte met haar vergezichten daagt ons uit tot verder avontuur.

 

Wandelingen

Tijdens deze reis wandelen wij door de bergen over goede paden. De duur van de wandelingen varieert tussen de 4 - 6 uur en zijn geschikt voor iedereen met enige wandelervaring en een goede basisconditie.

 

Reisbegeleiding
De reis wordt begeleid door een Italiaanse reisbegeleidster die woonachtig is in de streek en op de universiteit van Parma zich gastronomisch heeft gespecialiseert met de focus op slowfood en vanzelfsprekend de omgeving zeer goed kent. Door haar inzet zal u deze streek buiten het feit dat u actief bent ook gastronomisch leren ontdekken waardoor deze reis een bijzondere meerwaarde voor u zal krijgen.

 

De prijs van deze reis is grotendeels inclusief zodat u weinig bijkomende kosten heeft.

 

Italie| Wandelen langs het Comomeer - 8 dgn

Dagprogramma

 

Dag 1: Vlucht naar Milaan. Vanuit de luchthaven nemen we het openbaar vervoer naar het rustige plaatsje Lecco, gelegen ten oosten van Como met uitzicht op het meer. Hier genieten we van onze eerste maaltijd en overnachting.

Dag 2: Na het ontbijt nemen we de bus naar het plaatsje Premana om daarvandaan naar de “berghut” Casera Vechia te wandelen, een prachtige route van ± 5 uur. Onderweg genieten we van een heerlijk picknick lunch van lokale specialiteiten. Rondom de “berghut” grazen de koeien waarvan de melk gebruikt wordt om de beroemde Bitto kaas te maken. ’s Avonds wordt er een heerlijke traditionele maaltijd voor ons bereid.

Dag 3: In de vroege ochtend is het mogelijk om bij het melken van de koeien aanwezig te zijn. Na het ontbijt beginnen we aan de afdaling naar het plaatsje Premana waar een heerlijke lunch op ons wacht. In de middag bezoeken we een plaatselijke museum en na afloop gaan we met het openbaar vervoer naar Belanno voor onze overnachting. hier zullen we ook weer verwend worden met een diner met traditionele lokale gerechten.

Dag 4: Na het ontbijt maken we een boottocht over het meer langs de verschillende dorpjes en eindigen in Bellagio. Bellagio is een prachtig dorpje aan de oever van het Comomeer met haar imposante villa’s. Een van de mooiste bezienswaardigheden in het dorp is de San Giacomokerk. Deze Romaanse kerk bevindt zich in het historische centrum van het dorp op een plein. In het dorp zelf zijn leuke winkeltjes te vinden. Na hier heerlijk rond te hebben gelopen genieten we van een bijzondere lunch in een lokaal visrestaurant. Hierna nemen wij de boot  naar Colico, gelegen aan de voet van de Monte Legnone. Deze een indrukwekkende berg heeft een hoogte van 2609 meter en is daarmee de hoogste berg rond het Comomeer. We  bezoeken hier het Fort van Montecchio, dit is het meest oude bewaard gebleven Fort van Europa.. Na dit bezoek wandelen we naar onze agritursimo waar  een heerlijk diner op ons wacht.

Dag 5: We trekken de hoogte in naar afgelegen oorden. We reizen met het openbaar vervoer naar het Centro Bitto in Gerola Alta (op 1050m), het centrum voor Slow Food. In de vallei Val Gerola wordt de zeer oude en traditionele kaas Bitto bereid van hoofdzakelijk koemelk met een beetje geitenmelk. De bitto wordt op heel beperkte schaal geproduceerd. Gedurende de Middeleeuwen gold deze kaas bij de plaatselijke bevolking zelfs als betaalmiddel. We maken er dan ook onze lunch van. In de namiddag gaan we terug naar Morbegno waar we later van ons diner genieten in een “Osteria” en overnachten in ons hotel.

Dag 6: Na het ontbijt nemen we de bus naar Mandello waar we tot de lunch heerlijk kunnen ontspannen en eventueel zwemmen in het Comomeer. Na de lunch maken we ons op voor een kookworkshop en gaan we afhankelijk van het seizoen aan de slag met lokale gerechten. Na deze kookworkshop bestaat het diner natuurlijk uit ons zelfgemaakte menu! We overnachten weer in het plaatsje Lecco waar we de eerste nacht ook verbleven.

Dag 7: Na het ontbijt gaan we vanuit Lecco naar een boerderij om deze te bezoeken, hier genieten we ook van een traditionele lunch klaargemaakt door de familie die deze boerderij runt. Na de lunch maken we een mooie wandeling in een nabijgelegen natuurpark waar we (hopelijk) de zonsondergang vanaf een bergtop zullen meemaken. Na deze mooie wandeling wacht onze laatste diner in onze accommodatie op ons.

Dag 8: Na het ontbijt wandelen we terug naar Lecco waar we een rondleiding krijgen in een lokale bierbrouwerij. Hier genieten we van onze laatste lunch met traditionele Italiaanse gerechten.  Na de lunch hebben we nog even tijd om in Lecco rond te lopen en eventueel nog wat  inkopen te doen. Later die middag maken we ons klaar voor de terugreis en reizen  met het openbaar vervoer naar de luchthaven.

 

Ervaringen
Reis ervaringen
Fred schreef op 23-09-2016 : Persoonlijke aandacht!

Ik had natuurlijk al eerder een ervaring met jouw reisbureau, maar ik was opnieuw weer aangenaam verrast door de aandacht voor de kleine dingen en dat ook nagenoeg alles inclusief is. Dat is bij andere reisorganisaties heel anders.  Compliment daarvoor en bv ook voor het feit dat je persoonlijk nog even naar Schiphol komt bij het vertrek. Het is misschien niet nodig, maar het tekent je aandacht en zorg voor je reizigers.

In vergelijking met de reis naar Piemonte, wat culinair absoluut een hoogtepunt was en waar ik meerdere keren echt fantastisch gegeten heb was deze reis iets minder. Niet dat ik niet lekker gegeten heb, maar het was meer basic en streekproducten en minder culinaire hoogstandjes. De agriturismo Bon Pra was daarentegen wel weer een culinair hoogtepunt (heerlijke risotto!) De proeverij in Oro was trouwens ook erg de moeite waard.

 

Ik hoop snel weer een leuke reis bij jullie te boeken, vooral de persoonlijke aandacht voor, tijdens en na de reis is voor mij erg belangrijk om bij jullie te boeken!

Liesbeth A. schreef op 30-08-2015 : Genoten van Lombardije

Alles prima geregeld, vliegtuig, trein, met zorg klaargemaakte lunchpakketjes. Reisleiding bleef vriendelijk ondanks negatieve opmerkingen: "Ik vind dit niet lekker..." "Ik heb daar geen zin in" Grrrr ;
Goede afwisseling van inspanning en ontspanning, natuur en cultuur. Had het wel leuk gevonden om nog wat meer uitleg te krijgen bij wijnen bijv. "Het proeven van wijnen en bijbehorende traditionele hapjes" heb ik gemist. De wandelingen hadden wat mij betreft iets langer mogen duren.(behalve de wandeling met de lange afdaling, dat was voor mij weer iets te veel) Jammer, maar begrijpelijk, dat we de korte route namen vanuit de berghut. Elke dag was weer een verrassing, steeds weer iets anders dat de moeite waard was, veel hoogtepunten dus.

I. Gaal schreef op 28-08-2015 : Zeer bijzondere reis

Lien heeft de reis super goed, ontspannen en respectvol begeleid met ruimte voor alternatieven. Prima overleg als het nodig was. Ik heb 25 jaar wandelervaring maar Lien was een bijzonder prettige gids. Zowel in organisatorisch opzicht als op het persoonlijke vlak. Het programma was heel afwisselend programma. Wat mij betreft had er nog iets meer gewandeld mogen worden. Het stadje Como was aardig maar zou ik kunnen missen. Het visrerstaurant op zaterdag serveerde wat mij betreft te veel vis. maar ik ben geen leifhebber,dus ...; Ik vond het verblijf in de B & B in Oro bij de Italiaanse eigenaresse heel bijzonder vanwege de sfeer Bovendien waren haar maaltijden erg lekker en gezond. Ook de wandeling naar de berghut was bijzonder en ook het verblijf aldaar met heerlijk eten wat ik niet had verwacht.

Inbegrepen

Heen en terugreis
Alle overnachtingen op basis van 2 pers. kamer met badkamer en toilet
Alle  bezoeken met proeverijen zoals in bovenstaand programma 
7 x diner inclusief drankjes

7 x (picnick)lunch inclusief drankjes

Uitleg bij alle maaltijden
Alle in het programma genoemde vervoer en bagagevervoer
Engels/Italiaanse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

Extra drankjes
Eventuele avondmaaltijd op de dag van terugreis

Toeslag éénpersoonkamer € 175,-

Eventuele entreegelden

Vervoer naar en van Schiphol
Reis-/annuleringsverzekering

€ 40,- Bagagetoeslag voor 23 kg (€ 20,- per enkele reis
Reserveringskosten (€ 15,-)

 

N.B. Voor diegenen die zich binnen vier weken voor vertrek opgeven, kan een toeslag worden geheven i.v.m. hogere kosten van het vliegticket!

Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

 

Dag 1: Vlucht naar Milaan. Vanuit de luchthaven nemen we het openbaar vervoer naar het rustige plaatsje Lecco, gelegen ten oosten van Como met uitzicht op het meer. Hier genieten we van onze eerste maaltijd en overnachting.

Dag 2: Na het ontbijt nemen we de bus naar het plaatsje Premana om daarvandaan naar de “berghut” Casera Vechia te wandelen, een prachtige route van ± 5 uur. Onderweg genieten we van een heerlijk picknick lunch van lokale specialiteiten. Rondom de “berghut” grazen de koeien waarvan de melk gebruikt wordt om de beroemde Bitto kaas te maken. ’s Avonds wordt er een heerlijke traditionele maaltijd voor ons bereid.

Dag 3: In de vroege ochtend is het mogelijk om bij het melken van de koeien aanwezig te zijn. Na het ontbijt beginnen we aan de afdaling naar het plaatsje Premana waar een heerlijke lunch op ons wacht. In de middag bezoeken we een plaatselijke museum en na afloop gaan we met het openbaar vervoer naar Belanno voor onze overnachting. hier zullen we ook weer verwend worden met een diner met traditionele lokale gerechten.

Dag 4: Na het ontbijt maken we een boottocht over het meer langs de verschillende dorpjes en eindigen in Bellagio. Bellagio is een prachtig dorpje aan de oever van het Comomeer met haar imposante villa’s. Een van de mooiste bezienswaardigheden in het dorp is de San Giacomokerk. Deze Romaanse kerk bevindt zich in het historische centrum van het dorp op een plein. In het dorp zelf zijn leuke winkeltjes te vinden. Na hier heerlijk rond te hebben gelopen genieten we van een bijzondere lunch in een lokaal visrestaurant. Hierna nemen wij de boot  naar Colico, gelegen aan de voet van de Monte Legnone. Deze een indrukwekkende berg heeft een hoogte van 2609 meter en is daarmee de hoogste berg rond het Comomeer. We  bezoeken hier het Fort van Montecchio, dit is het meest oude bewaard gebleven Fort van Europa.. Na dit bezoek wandelen we naar onze agritursimo waar  een heerlijk diner op ons wacht.

Dag 5: We trekken de hoogte in naar afgelegen oorden. We reizen met het openbaar vervoer naar het Centro Bitto in Gerola Alta (op 1050m), het centrum voor Slow Food. In de vallei Val Gerola wordt de zeer oude en traditionele kaas Bitto bereid van hoofdzakelijk koemelk met een beetje geitenmelk. De bitto wordt op heel beperkte schaal geproduceerd. Gedurende de Middeleeuwen gold deze kaas bij de plaatselijke bevolking zelfs als betaalmiddel. We maken er dan ook onze lunch van. In de namiddag gaan we terug naar Morbegno waar we later van ons diner genieten in een “Osteria” en overnachten in ons hotel.

Dag 6: Na het ontbijt nemen we de bus naar Mandello waar we tot de lunch heerlijk kunnen ontspannen en eventueel zwemmen in het Comomeer. Na de lunch maken we ons op voor een kookworkshop en gaan we afhankelijk van het seizoen aan de slag met lokale gerechten. Na deze kookworkshop bestaat het diner natuurlijk uit ons zelfgemaakte menu! We overnachten weer in het plaatsje Lecco waar we de eerste nacht ook verbleven.

Dag 7: Na het ontbijt gaan we vanuit Lecco naar een boerderij om deze te bezoeken, hier genieten we ook van een traditionele lunch klaargemaakt door de familie die deze boerderij runt. Na de lunch maken we een mooie wandeling in een nabijgelegen natuurpark waar we (hopelijk) de zonsondergang vanaf een bergtop zullen meemaken. Na deze mooie wandeling wacht onze laatste diner in onze accommodatie op ons.

Dag 8: Na het ontbijt wandelen we terug naar Lecco waar we een rondleiding krijgen in een lokale bierbrouwerij. Hier genieten we van onze laatste lunch met traditionele Italiaanse gerechten.  Na de lunch hebben we nog even tijd om in Lecco rond te lopen en eventueel nog wat  inkopen te doen. Later die middag maken we ons klaar voor de terugreis en reizen  met het openbaar vervoer naar de luchthaven.

 

Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis
Boek deze reisUw vertrekdatumgroepsamenstellingPrijs incl. ticket
?
De prijs inclusief ticket is indicatief en kan hoger of lager uitvallen dan nu wordt getoond. Wilt u de actuele ticketprijs weten, neem dan contact op met Natuurlijk Reizen.
Thema
volgeboekt15-09-20171045.00groepsreis

Dagprogramma
6 - 12 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google Maps