image

Italie | Wandelen langs het Comomeer - 8 dgn

Actief en culinair genieten rond het Comomeer

Waar en wat: Italië | Lombardije - Wandelen en culinair genieten

Hoeveel dagen: 8 dagen

 

Lombardije ligt in het noorden van Italië en strekt zich uit van de Centrale Alpen, grenzend aan Zwitserland, tot de rivier de Po in het zuiden. Het biedt een grote diversiteit aan landschappen, bergketens, meren en vlaktes.

 

Comomeer

Het Comomeer in Lombardije is het diepste meer van Italië. Langs de westelijke arm ligt de schitterende zijdestad Como met haar vele kunstschatten en archeologische vondsten die terug gaan tot de Romeinse periode. Aan de oostkant vindt u de stad Lecco die bekend staat om haar natuurlijke karakter. De stadjes Bellagio en Varenna met hun kleurrijke huizen zijn ook zeker een bezoek waard!

 
Gastronomie en wijn

De geografische diversiteit is terug te vinden in de gastronomische cultuur en de keuken is dan ook sterk verbonden met de streek. Tussen de bergtoppen, temidden van mooie valleien zijn bijzondere producten te vinden. Een voorbeeld hiervan is "de bitto ", dit is een zeer oude traditionele kaas. Het recept werd van generatie op generatie in de herdergemeenschap overgedragen.

De wijngaarden uitgestrekt op de terrassen langs de bergflanken van Valtellina zorgen voor rode wijn van hoge kwaliteit die internationaal wordt geprezen. Er is zelfs een Inferno bij!


Ontdekkingstocht door culinaire tradities en mooie natuur

Deze reis neemt u mee op een ware ontdekkingstocht door culinaire tradities en brengt u naar verborgen valleien en karakteristieke dorpjes rondom het comomeer. De ambachtelijke producties lijken oneindig en het warme onthaal bij de families die wij bezoeken tijdens deze reis zijn op zich al de moeite waard.

Een boottocht over het meer laat ons verder kennismaken met deze mooie omgeving. We wandelen over middeleeuwse paden en laten ons leiden door de geuren van wilde planten en kruiden die ons omringen. Het hooggebergte met haar vergezichten daagt ons uit tot verder avontuur.

 

Wandelingen

Tijdens deze reis wandelen wij door de bergen over goede paden. De duur van de wandelingen varieert tussen de 4 - 6 uur en zijn geschikt voor iedereen met enige wandelervaring en een goede basisconditie.

 

De prijs van deze reis is grotendeels inclusief zodat u weinig bijkomende kosten heeft.

 

Italie | Wandelen langs het Comomeer - 8 dgn

Dagprogramma

 

Dag 1: Aankomst Milaan en vervolgens gaan we naar de plaats Bellano waar we in ons pension inchecken . ’s Avonds bezoeken we een ‘enoteca’ in Bellano. We proeven er heerlijke wijnen en lokale traditionele gerechten. Via een korte avondwandeling lopen we naar terug naar ons pension. Er is een hoogteverschil van 80m, dus het is een beetje klimmen gedurende een twintigtal minuten.

 

Dag  2: Na het ontbijt nemen we de bus naar het plaatsje Premana om daarvandaan naar de ‘berghut’ Casera Vecchia te wandelen, een prachtige route van ong. 5 uur. Onderweg genieten we dan van een heerlijke picknick lunch van lokale specialiteiten. Rondom de ‘berghut’ grazen de koeien waarvan de melk gebruikt wordt om de beroemde Bitto kaas te maken. ’s Avonds wordt er een heerlijke traditionele maaltijd voor ons bereid. De overnachting is ook bij Casera Vecchia.  

 

Dag  3: In de vroege ochtend is het mogelijk om bij het melken van de koeien aanwezig te zijn. Na het ontbijt beginnen we aan de afdaling naar het plaatsje Premana waar een heerlijke lunch op ons wacht. Vervolgens gaan we met het openbaar vervoer naar Bellano voor onze overnachting. Diner is in een lokaal restaurant in Bellano. We worden verwend met traditionele lokale gerechten. 

 

Dag  4: Na het ontbijt maken we een boottocht over het meer langs de verschillende dorpjes en eindigen in Bellagio. In dit prachtige dorpje aan de oever van het Comomeer met haar imposante villa’s. Een van de mooiste bezienswaardigheden in het dorp is de San Giacomokerk. Deze Romaanse kerk bevindt zich in het historische centrum van het dorp op een plein. In het dorp zelf zijn leuke winkeltjes te vinden. Na hier heerlijk rond te hebben gelopen genieten we van een bijzondere lunch in een lokaal visrestaurant. Hierna nemen we de boot naar Colico, gelegen aan de voet van de Monte Legnone. Deze indrukwekkende berg heeft een hoogte van 2609 meter en is daarmee de hoogste berg rond het Comomeer. We bezoeken hier het Fort van Montechhio, dit is het meest oude bewaarde gebleven Fort van Europa. Bij terugkomst in de B&B wacht ons een diner bij de B&B. 

 

Dag  5: We trekken de hoogte in naar afgelegen oorden. Na het ontbijt nemen we het openbaar vervoer naar het Centro Bitto in Gerola Alta (op 1050m), centrum voor Slow Food. De vallei Val Gerola laat ons in een ambachtelijke en  schilderachtige sfeer baden. Hier wordt de zeer oude en traditionele kaas bitto bereid van hoofdzakelijk koemelk met een beetje geitenmelk. Het kaasmaken vindt plaats tijdens de zomermaanden, gedurende de vastgestelde 84 dagen dat de dieren in de zomerweiden grazen, onder begeleiding van veefokkers die in alpenhutten verblijven. Na drie jaar is de kaas op zijn best, maar kan ook na één jaar rijping goed gegeten worden. Onder de juiste atmosfeer kan de kaas wel 10 jaar bewaard worden. De bitto wordt op heel beperkte schaal geproduceerd en is hierdoor zeer zeldzaam. Natuurlijk genieten we dan van een lunch met deze heerlijke kaas. Na de lunch staat ons een stevige bergwandeling te wachten van 2 tot 3 uur (850m hoogteverschil) om de berghut Trona Soliva te bereiken (op 1900m). Comfort maakt hier plaats voor een rustieke en intieme sfeer, bepaalt door de stilte en de natuur van het hooggebergte. Edelweissjes, kastanjebomen en gemzen kunnen onze weg kruisen. Het pad slingert zich langs enkele tyische ‘casett’: een soort open hut (zonder dak of wanden) van keien en takken, waarover een zeil kan worden gelegd. Ze worden gebruikt door de boeren die zich met hun koeien verplaatsen in de vallei en ter plekke kaas maken om de melk niet te hoeven transporteren. Met een beetje geluk komen we een boer tegen die ons van zijn verse bitto laat proeven! In het landschap zijn ook diverse ‘alpeggi’ (alpenhutten) te onderscheiden: gesloten hutten van opeengestapelde stenen waar de boeren voor een langere periode verblijven. In de berghut krijgen we een stevig avondmaal voorgeschoteld. Daar er maar drie slaapkamers zijn worden de kamers gedeeld. Het is er primitief maar de intieme en tijdloze sfeer zijn veel waard!

 

Dag  6: Na het ontbijt wandelen we terug naar het Centro Bitto (een kleine twee uur) om te lunchen. We proeven de beste polenta ooit. Het geheime ingrediënt: de bitto. Daarna keren we met het openbaar vervoer terug en begroeten opnieuw het meer en onze B&B in Oro. De late namiddag en vooravond is vrij te besteden. Een echte Italiaanse pizza als avondmaaltijd mag niet ontbreken!

 

Dag  7: Vanuit Bellano nemen we de boot naar Como (een uur), een stad waar het Romeinse verleden nog leeft, rustend op haar artistieke kracht. Architecturale, sculturale en pitturale meesterwerken overtrekken elkaar. De duomo is een van de belangrijkste kathedralen van Lombardije. De historische stadskern is omringd door middeleeuwse muren en torens. Langs de oever paraderen adellijke villa’s naast elkaar. We keren terug naar Bellano met de boot. Traditioneel avondmaal. Overnachting in Oro.

 

Dag  8: We maken ons klaar voor de terugreis of misschien plak je er nog een week aanvast aan het prachtige Comomeer.

 

 

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

 

Inbegrepen

Heen en terugreis
Alle overnachtingen op basis van 2 pers. kamer met badkamer en toilet
Alle  bezoeken met proeverijen zoals in bovenstaand programma 
7 x diner inclusief drankjes

7 x (picnick)lunch inclusief drankjes

Uitleg bij alle maaltijden
Alle in het programma genoemde vervoer en bagagevervoer
Engels/Italiaanse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

Extra drankjes
Eventuele avondmaaltijd op de dag van terugreis

Toeslag éénpersoonkamer € 175,-

Eventuele entreegelden

Vervoer naar en van Schiphol
Reis-/annuleringsverzekering

€ 50,- Bagagetoeslag voor 23 kg (€ 25,- per enkele reis
Reserveringskosten (€ 15,-)

 

N.B. Voor diegenen die zich binnen vier weken voor vertrek opgeven, kan een toeslag worden geheven i.v.m. hogere kosten van het vliegticket!

Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

 

Dag 1: Aankomst Milaan en vervolgens gaan we naar de plaats Bellano waar we in ons pension inchecken . ’s Avonds bezoeken we een ‘enoteca’ in Bellano. We proeven er heerlijke wijnen en lokale traditionele gerechten. Via een korte avondwandeling lopen we naar terug naar ons pension. Er is een hoogteverschil van 80m, dus het is een beetje klimmen gedurende een twintigtal minuten.

 

Dag  2: Na het ontbijt nemen we de bus naar het plaatsje Premana om daarvandaan naar de ‘berghut’ Casera Vecchia te wandelen, een prachtige route van ong. 5 uur. Onderweg genieten we dan van een heerlijke picknick lunch van lokale specialiteiten. Rondom de ‘berghut’ grazen de koeien waarvan de melk gebruikt wordt om de beroemde Bitto kaas te maken. ’s Avonds wordt er een heerlijke traditionele maaltijd voor ons bereid. De overnachting is ook bij Casera Vecchia.  

 

Dag  3: In de vroege ochtend is het mogelijk om bij het melken van de koeien aanwezig te zijn. Na het ontbijt beginnen we aan de afdaling naar het plaatsje Premana waar een heerlijke lunch op ons wacht. Vervolgens gaan we met het openbaar vervoer naar Bellano voor onze overnachting. Diner is in een lokaal restaurant in Bellano. We worden verwend met traditionele lokale gerechten. 

 

Dag  4: Na het ontbijt maken we een boottocht over het meer langs de verschillende dorpjes en eindigen in Bellagio. In dit prachtige dorpje aan de oever van het Comomeer met haar imposante villa’s. Een van de mooiste bezienswaardigheden in het dorp is de San Giacomokerk. Deze Romaanse kerk bevindt zich in het historische centrum van het dorp op een plein. In het dorp zelf zijn leuke winkeltjes te vinden. Na hier heerlijk rond te hebben gelopen genieten we van een bijzondere lunch in een lokaal visrestaurant. Hierna nemen we de boot naar Colico, gelegen aan de voet van de Monte Legnone. Deze indrukwekkende berg heeft een hoogte van 2609 meter en is daarmee de hoogste berg rond het Comomeer. We bezoeken hier het Fort van Montechhio, dit is het meest oude bewaarde gebleven Fort van Europa. Bij terugkomst in de B&B wacht ons een diner bij de B&B. 

 

Dag  5: We trekken de hoogte in naar afgelegen oorden. Na het ontbijt nemen we het openbaar vervoer naar het Centro Bitto in Gerola Alta (op 1050m), centrum voor Slow Food. De vallei Val Gerola laat ons in een ambachtelijke en  schilderachtige sfeer baden. Hier wordt de zeer oude en traditionele kaas bitto bereid van hoofdzakelijk koemelk met een beetje geitenmelk. Het kaasmaken vindt plaats tijdens de zomermaanden, gedurende de vastgestelde 84 dagen dat de dieren in de zomerweiden grazen, onder begeleiding van veefokkers die in alpenhutten verblijven. Na drie jaar is de kaas op zijn best, maar kan ook na één jaar rijping goed gegeten worden. Onder de juiste atmosfeer kan de kaas wel 10 jaar bewaard worden. De bitto wordt op heel beperkte schaal geproduceerd en is hierdoor zeer zeldzaam. Natuurlijk genieten we dan van een lunch met deze heerlijke kaas. Na de lunch staat ons een stevige bergwandeling te wachten van 2 tot 3 uur (850m hoogteverschil) om de berghut Trona Soliva te bereiken (op 1900m). Comfort maakt hier plaats voor een rustieke en intieme sfeer, bepaalt door de stilte en de natuur van het hooggebergte. Edelweissjes, kastanjebomen en gemzen kunnen onze weg kruisen. Het pad slingert zich langs enkele tyische ‘casett’: een soort open hut (zonder dak of wanden) van keien en takken, waarover een zeil kan worden gelegd. Ze worden gebruikt door de boeren die zich met hun koeien verplaatsen in de vallei en ter plekke kaas maken om de melk niet te hoeven transporteren. Met een beetje geluk komen we een boer tegen die ons van zijn verse bitto laat proeven! In het landschap zijn ook diverse ‘alpeggi’ (alpenhutten) te onderscheiden: gesloten hutten van opeengestapelde stenen waar de boeren voor een langere periode verblijven. In de berghut krijgen we een stevig avondmaal voorgeschoteld. Daar er maar drie slaapkamers zijn worden de kamers gedeeld. Het is er primitief maar de intieme en tijdloze sfeer zijn veel waard!

 

Dag  6: Na het ontbijt wandelen we terug naar het Centro Bitto (een kleine twee uur) om te lunchen. We proeven de beste polenta ooit. Het geheime ingrediënt: de bitto. Daarna keren we met het openbaar vervoer terug en begroeten opnieuw het meer en onze B&B in Oro. De late namiddag en vooravond is vrij te besteden. Een echte Italiaanse pizza als avondmaaltijd mag niet ontbreken!

 

Dag  7: Vanuit Bellano nemen we de boot naar Como (een uur), een stad waar het Romeinse verleden nog leeft, rustend op haar artistieke kracht. Architecturale, sculturale en pitturale meesterwerken overtrekken elkaar. De duomo is een van de belangrijkste kathedralen van Lombardije. De historische stadskern is omringd door middeleeuwse muren en torens. Langs de oever paraderen adellijke villa’s naast elkaar. We keren terug naar Bellano met de boot. Traditioneel avondmaal. Overnachting in Oro.

 

Dag  8: We maken ons klaar voor de terugreis of misschien plak je er nog een week aanvast aan het prachtige Comomeer.

 

 

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

 

Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis
Boek deze reisUw vertrekdatumbijzonderhedenPrijs incl. ticket
?
De prijs inclusief ticket is indicatief en kan hoger of lager uitvallen dan nu wordt getoond. Wilt u de actuele ticketprijs weten, neem dan contact op met Natuurlijk Reizen.
Thema
volgeboekt25-05-20181095.00groepsreis
volgeboekt14-09-20181095.00groepsreis

Dagprogramma
6 - 12 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google MapsBel ons