image

Italie | Le Marche Culinair

Ontdekkingsreis door de keuken van Italië

Waar en wat: culinaire vakantie Le Marche - Italië

Hoeveel dagen: 8 dagen

 

Deze vakantie is voor de echte “lekkerbek”; de lokale keuken en proeverijen staan centraal. Het reisprogramma is samengesteld i.s.m. Slow Food Italië waardoor u verzekerd bent van de culinaire authenticiteit. Wij verblijven deze week in een comfortabele agriturismo van waaruit wij diverse plaatsen in de omgeving zullen bezoeken en volop kennis maken met de culturele- en culinaire schatten van deze streek.  

Le Marche

Oftewel -De Marken- ligt ter hoogte van Toscane en Umbrië, aan de Adriatische kust. Deze regio kent geen mondaine trekpleisters als Firenze, Pisa of Assisi en is nog vrij onontdekt. Het heeft als  hoofdstad de havenstad Ancona.

 

Rijke cultuur

De regio heeft een prachtig heuvelachtige landschap met vele pittoreske stadjes, de zogenaamde “borghi”, die zo karakteristiek zijn voor de Marken. Verder zijn er verschillende interessante steden zoals Urbino dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en Ascoli Piceno, “de stad met de 100 torens”. De Marken herbergt op artistiek en architectonisch gebied werkelijk een enorme hoeveelheid aan grote en kleine meesterwerken uit verschillende periodes.

 

Landbouw

Dit deel van Le Marche is tevens een belangrijk landbouwgebied; het brengt veel wijn, olijven en fruit voort. Allen van een zeer goede kwaliteit.


Genieten van bijzondere lokale producten

Tijdens deze heerlijke reis bezoeken we kleurrijke markten, zoutpannen, een olijfpers, pastafabriek, imkerij en nog veel meer. We gaan op zoek naar truffels en genieten van bijzondere wijnen, vele soorten kazen en pure gerechten. Tevens gaan we bij een  fameuze Mortadellamaker langs en proeven van heerlijke huisgemaakte mozzarella bij een buffelboerderij.  

Buiten de activiteiten om zal elke dag zal getracht worden in de vroege ochtend (vóór het ontbijt) of ergens op de dag (een en ander afhankelijk van de ruimte en tijdsbesteding in het programma), bijv. net voor of net na het avondeten, om een wandeling met wildpluk of een mountain bike tocht te maken. U dient zelf te zorgen voor goede wandeluitrusting. Mountain bikes en wielerkleding (incl. valhelmen en fietsschoentjes) zijn in gebruikelijke maten aanwezig. Op de Monte Catria is een bergparcours voor ervaren mountain bikers uitgezet. 

 

Ook vertrek vanaf Brussel mogelijk.

Italie | Le Marche Culinair - 8 dgn

Dagprogramma

 

Dag 1 donderdag: Vlucht naar Bologna en vervoer naar ons gastenverblijf in Pergola in Le Marche. ’s Avonds diner bij de pizzaoven met lokale specialiteiten.

 

Dag 2 vrijdag: We vertrekken na het ontbijt naar Girolomoni, een van de grondleggers van de Slow Food beweging in Italië. Transfer per bus naar de biologische pastafabriek van Girolomoni bovenop een berg vlakbij Urbino. Hier rijden al ruim 40 jaar vrachtwagens met graan middels 200 haarspeldbochten naar de top van de berg om daar hun lading te laten verwerken tot tientallen vormen pasta. Hieropvolgend natuurlijk een lunch met pasta en dan een bezoek aan Urbino een bakermat van de Renaissance onder Frederico di Montefeltro. 

 

Dag 3 zaterdag: Na wederom een uitgebreid ontbijt en de kans voor een vroege wandeling of mountainbikerit om 10:00 vertrek naar de havenstad Fano aan de Adriatische Zee waar we de lokale markt met o.a. een vispaviljoen van de lokale vissers bezoeken. Na de mogelijkheid van een bezoek aan de vissershaven of een koele duik in zee gaan we naar een uniek bergdorp: Cartoceto di Fano, daar bezoeken we de kaasmakerij (geiten, schapen en koeien), de unieke olijfpers en de grottenkaas, waarna met deze olijfolie en kaas een heerlijke lunch in de gelagkamer van kardinaal Pandolfi voor u gepresenteerd wordt. Vervolgens die dag lekker uitlubberen bij Ca’Palazzo, waar we 's avonds wat koken (bakken of grillen) met de die dag gekochte vis. 

 

Dag 4 zondag: Deze laatste zondag van september is traditioneel de opening van het witte truffelseizoen. Waar kunnen we de dag dan na het ontbijt beter mee beginnen dan een truffelzoekdemonstratie met aansluitend een zondagse pranzo, waarbij dan de truffel natuurlijk niet zal ontbreken. 's Middags gaan we naar het Lacrima-wijngebied in Morro d’Alba waar we diverse zeer dieprode wijnen gaan proeven. Morro telt op dit moment 721 huizen maar is desondanks een vermaard wijndorp. De Lacrima druif was in de jaren ’80 bijna uitgestorven. We hebben deze dag veel gegeten en gedronken en het wordt dus 's avonds een licht edoch smaakvol diner.

Dag 5 maandag: Voor de liefhebber is er een vroege culinaire speurtocht in de omgeving, voor de uitslapers is er een heerlijk ontbijt, waarna we naar de Verdicchio-wijnstreek (bekend van de witte wijn in de amfoorfles) vertrekken voor een bezoek aan een van de DOC-wijngoederen. Vervolgens krijgt u een lunch (incl. wijnproeverij) met aansluitend proeverij van olijfolie, linzen, bonen en vijgenworst. Vervolgens vertrekken we naar een honingimkerij. ‘s Avonds krijgt u een heerlijk diner met aansluitend bierproeverij door Carlo Cleri, een van de schrijvers van de Italiaanse Slow Food Beer Guide.

 

Dag 6 dinsdag: Deze dag kunt u vrij besteden. Voor de mensen onder u die lekker in de buurt willen gaan wandelen of fietsen of bij het zwembad willen blijven, hebben we een heerlijke lunch geregeld en 's avonds is er voor iedereen een diner.

 

Dag 7 woensdag: s Middags gaan we wederom naar de zee, nu aan de kant van Ancona, waar we in het dorpje Sirolo vanuit grote hoogte (klifwandeling van enkele uren) de zee gaan bekijken en zijn voortbrengselen proeven! Heerlijk zeevruchten eten! s Avonds in Ca’Palazzo krijg je in ieder geval pasta met truffels!

 

Dag 8 donderdag: Na het ontbijt maken we ons klaar voor de terugrit naar het vliegveld van Bologna (ongeveer 2 uur rijden). Bologna in de provincie Emilia-Romagna wordt door zijn centrale ligging tussen Toscane, Milaan en Rome wel eens de bakermat van de Italiaanse keuken genoemd, je kunt hier dan ook vrijwel alles uit de Italiaanse gastronomie verkrijgen, maar wij gaan op zoek naar de beroemde vleeswaren als mortadella, coppa en prosciutto afkomstig uit historische slagerijen, delicatessenwinkels en proefgelegenheden in de nauwe straatjes rondom het centrale marktplein. Ook is Bologna vermaard om zijn ijssalons en zijn cocktails. Wij zullen ruim op tijd op het vliegveld van Bologna zijn voor het vertrek naar Amsterdam.

 

(Dagprogramma onder voorbehoud van weersinvloeden en externe omstandigheden)

 

Inbegrepen

7 overnachting in comfortabele agriturismo o.b.v. 2 pers. kamer met badkamer en toilet

7 x ontbijt
7 x diner inclusief drankjes

7 x (picnick)lunch

Alle bezoeken en proeverijen zoals beschreven in het dagprogramma
Demonstratie truffelzoeken
Alle in het programma genoemde vervoer en bagagevervoer
Nederlandse gids die Italiaans spreekt

 

Niet inbegrepen

Vlucht (Amsterdam/Brussel - Bologna) KLM

Reis-/annuleringsverzekering

Eventueel in te checken bagage € 25,- per stuk per enkele reis
Extra drankjes
reserveringskosten (€ 15,-)

Eénpersoonstoeslag € 125,-

Programma onder voorbehoud!


Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

 

Dag 1 donderdag: Vlucht naar Bologna en vervoer naar ons gastenverblijf in Pergola in Le Marche. ’s Avonds diner bij de pizzaoven met lokale specialiteiten.

 

Dag 2 vrijdag: We vertrekken na het ontbijt naar Girolomoni, een van de grondleggers van de Slow Food beweging in Italië. Transfer per bus naar de biologische pastafabriek van Girolomoni bovenop een berg vlakbij Urbino. Hier rijden al ruim 40 jaar vrachtwagens met graan middels 200 haarspeldbochten naar de top van de berg om daar hun lading te laten verwerken tot tientallen vormen pasta. Hieropvolgend natuurlijk een lunch met pasta en dan een bezoek aan Urbino een bakermat van de Renaissance onder Frederico di Montefeltro. 

 

Dag 3 zaterdag: Na wederom een uitgebreid ontbijt en de kans voor een vroege wandeling of mountainbikerit om 10:00 vertrek naar de havenstad Fano aan de Adriatische Zee waar we de lokale markt met o.a. een vispaviljoen van de lokale vissers bezoeken. Na de mogelijkheid van een bezoek aan de vissershaven of een koele duik in zee gaan we naar een uniek bergdorp: Cartoceto di Fano, daar bezoeken we de kaasmakerij (geiten, schapen en koeien), de unieke olijfpers en de grottenkaas, waarna met deze olijfolie en kaas een heerlijke lunch in de gelagkamer van kardinaal Pandolfi voor u gepresenteerd wordt. Vervolgens die dag lekker uitlubberen bij Ca’Palazzo, waar we 's avonds wat koken (bakken of grillen) met de die dag gekochte vis. 

 

Dag 4 zondag: Deze laatste zondag van september is traditioneel de opening van het witte truffelseizoen. Waar kunnen we de dag dan na het ontbijt beter mee beginnen dan een truffelzoekdemonstratie met aansluitend een zondagse pranzo, waarbij dan de truffel natuurlijk niet zal ontbreken. 's Middags gaan we naar het Lacrima-wijngebied in Morro d’Alba waar we diverse zeer dieprode wijnen gaan proeven. Morro telt op dit moment 721 huizen maar is desondanks een vermaard wijndorp. De Lacrima druif was in de jaren ’80 bijna uitgestorven. We hebben deze dag veel gegeten en gedronken en het wordt dus 's avonds een licht edoch smaakvol diner.

Dag 5 maandag: Voor de liefhebber is er een vroege culinaire speurtocht in de omgeving, voor de uitslapers is er een heerlijk ontbijt, waarna we naar de Verdicchio-wijnstreek (bekend van de witte wijn in de amfoorfles) vertrekken voor een bezoek aan een van de DOC-wijngoederen. Vervolgens krijgt u een lunch (incl. wijnproeverij) met aansluitend proeverij van olijfolie, linzen, bonen en vijgenworst. Vervolgens vertrekken we naar een honingimkerij. ‘s Avonds krijgt u een heerlijk diner met aansluitend bierproeverij door Carlo Cleri, een van de schrijvers van de Italiaanse Slow Food Beer Guide.

 

Dag 6 dinsdag: Deze dag kunt u vrij besteden. Voor de mensen onder u die lekker in de buurt willen gaan wandelen of fietsen of bij het zwembad willen blijven, hebben we een heerlijke lunch geregeld en 's avonds is er voor iedereen een diner.

 

Dag 7 woensdag: s Middags gaan we wederom naar de zee, nu aan de kant van Ancona, waar we in het dorpje Sirolo vanuit grote hoogte (klifwandeling van enkele uren) de zee gaan bekijken en zijn voortbrengselen proeven! Heerlijk zeevruchten eten! s Avonds in Ca’Palazzo krijg je in ieder geval pasta met truffels!

 

Dag 8 donderdag: Na het ontbijt maken we ons klaar voor de terugrit naar het vliegveld van Bologna (ongeveer 2 uur rijden). Bologna in de provincie Emilia-Romagna wordt door zijn centrale ligging tussen Toscane, Milaan en Rome wel eens de bakermat van de Italiaanse keuken genoemd, je kunt hier dan ook vrijwel alles uit de Italiaanse gastronomie verkrijgen, maar wij gaan op zoek naar de beroemde vleeswaren als mortadella, coppa en prosciutto afkomstig uit historische slagerijen, delicatessenwinkels en proefgelegenheden in de nauwe straatjes rondom het centrale marktplein. Ook is Bologna vermaard om zijn ijssalons en zijn cocktails. Wij zullen ruim op tijd op het vliegveld van Bologna zijn voor het vertrek naar Amsterdam.

 

(Dagprogramma onder voorbehoud van weersinvloeden en externe omstandigheden)

 

Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis
Boek deze reisUw vertrekdatumbijzonderhedenPrijs incl. ticket
?
De prijs inclusief ticket is indicatief en kan hoger of lager uitvallen dan nu wordt getoond. Wilt u de actuele ticketprijs weten, neem dan contact op met Natuurlijk Reizen.
Prijs excl. ticketThema
27-09-20181245.00995.00groepsreis

Dagprogramma
8 - 16 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google MapsBel ons