Deze site gebruikt cookies om services te leveren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

image

Portugal | Kookworkshop op Madeira - 8 dgn

Ontdek de keukengeheimen van mooi Madeira

Waar en wat: Portugal | Kookworkshop op Madeira

Hoeveel dagen: 8 dagen

 

Ontdek de keuken van Madeira samen met de chefkok van hotel Baia Azul en de chefkok van Quinta do Furao op Madeira. In de keuken van dit hotel vinden de kookworkshops plaats waarbij u alles leert over de bijzondere keuken van Madeira. Samen met de chefkok gaat u ’s morgens alle ingrediënten vers op de markt halen, tevens bezoekt u een beroemde wijnkelder. In totaal leert u vier verschillende specialiteiten van Madeira te maken.

 

Vanzelfsprekend maakt u uitsluitend gebruik van verse lokale producten en kookt u zonder kunstmatige smaakversterkers.

Het subtropische eiland Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 km ten westen van Marokko. Naast prachtige baaien heeft Madeira indrukwekkende bergen en mooie groene valleien. U treft hier zeer diverse natuur met reusachtige bomen, uitbundig groeiende planten en een weelderige bloemenpracht. Madeira staat ook wel bekend als het bloemeneiland! Vanwege het milde klimaat is Madeira het hele jaar door een fijne vakantiebestemming.

Natuurlijk Reizen maakt normaal gesproken gebruik van kleine accommodaties maar n.a.v. een toevallige kennismaking met de chefkok van dit hotel en zijn enthousiasme over de lokale keuken, hebben wij besloten om deze workshop bij hem in het hotel te doen.


De lokale keuken is vooral  gebaseerd op ingrediënten die ter plekke te vinden zijn (en is dus vrijwel geheel Slow Food georiënteerd). Het traditionele gerecht op Madeira is de Espetada, een pittig gekruide vleesspies die op open vuur wordt geroosterd.

 

Een populaire vissoort is de Zwarte Degenvis die op grote diepte gevangen wordt rondom het eiland. Het vlees van de vis is mooi wit en doet denken aan griet. Het wordt in veel traditionele gerechten verwerkt. Naast de maaltijden is er natuurlijk ook aandacht voor de bekende Madeira wijnen met hun bijzondere smaak.

Naast de culinaire activiteiten heeft u natuurlijk ook de tijd om het eiland verder te verkennen. Samen met een gids maakt u een mooie wandeling langs de “levada’s” (oude irrigatiekanalen) in de bergen. Daarnaast kunt u tal van activiteiten ondernemen zoals vogels kijken, een boottocht maken, wandelen met routebeschrijvingen etc. Het is ook leuk om in de hoofdstad Funchal door de achterafstraatjes te dwalen en in een klein barretje of cafeetje lekker wat te eten en te drinken.

Madeira | Kookworkshop - 8 dgn

Dagprogramma

Dag 1 (Donderdag)
We worden welkom geheten in het hotel dat midden in Funchal staat, hier zal de chefkok het programma bespreken. Na ons even opgefrist te hebben maken we deze middag kennis met de omgeving van Funchal. We bezoeken eerst een kleinschalige opererende snoepwarenfabriek om vervolgens naar de botanische tuin te gaan. Later in de middag gaan we nog een bijzonder wijnhuis bezoeken en genieten we niet alleen van goede lokale wijnen maar maakt u ook kennis met bijzondere lokale hapjes die op Madeira als apperatief worden geserveerd. s' Avonds is het mogelijk om in het hotel aan te schuiven voor een gezellig diner of we kunnen er voor kiezen om in de stad te eten.

Dag 2 (Vrijdag)
Na het ontbijt gaan we samen met de chef-kok naar de markt (Mercado dos Lavradores), waar we alle verse ingrediënten voor de kookworkshop en het diner gaan inkopen. Na het bezoek aan de markt heeft u nog voldoende tijd om Funchal te bezoeken  Halverwege de middag beginnen we met de eerste kookworkshop. Samen met de chef-kok gaan we aan de slag met de aankopen van deze ochtend en zullen we een aantal gerechten bereiden. Daarna worden deze geserveerd voor ons diner samen met een selectie van perfecte wijnen.

Dag 3 (Zaterdag)

Na het ontbijt gaan we de westkust van Madeira ontdekken, te beginnen met het vissersplaatsje Câmara de Lobos met haar vrolijk geschilderde boten. Hier verbleef Winston Churchill 1949 en 1950 die hier inspiratie opdeed voor enkele van zijn beroemde schilderijen. Hiervandaan rijden we naar Cabo Girão, de 2e hoogste rots in de wereld en de hoogste in Europa. Vervolgens rijden we het binnenland van Madeira in naar een uitzichtpunt op 1.007 meter hoogte, waar (bij goed weer) we beide kanten van het eiland kunnen zien. Hier beginnen we de afdaling door de Laurel Forest (UNESCO World Heritage Site) naar de noordkust en Sao Vicente. De weg tussen São Vicente naar Porto Moniz werd uitgehakt in de rotsen en is erg smal en loopt pal langs de kust. We rijden door naar Porto Moniz (het Noordelijkste stukje van Madeira) bekend om zijn prachtige natuurlijke zwembaden (neem eventueel uw zwemspullen mee), hier genieten we van een heerlijke lunch. Na de lunch rijden we langzaam naar een hoogte van 1400 meter boven de zeespiegel waar we bij het plaatsje Rabaçal zullen we stoppen. Vanaf hier dalen we af in de richting Funchal.

Dag 4 (Zondag)

Na het ontbijt rijden we naar de oostkust van het eiland naar het plaatsje SANTO DA SERRA, voor een  kookworkshop bij de RIBEIRA PRIMEIRA dit is een unieke forrelenkwekerij. Hier gaan we eerst onze eigen vis vangen, bereiden en daarna grillen en smullen hier van een eigengemaakte onvergetelijke lunch. Na deze lunch rijden we naar Ponta de São Lourenço dat op het oostelijkste puntje van het eiland ligt en genieten we nog even van een fantastisch uitzicht van rotsen, zee en de natuur. Na hiervan genoten te hebben rijden we rustig terug naar het hotel.


Dag 5 (Maandag)
Na het ontbijt heeft u de ochtend voor u zelf. Later in de middag is het tijd om te koken, samen met de chef-kok gaat u Madeira wijn gebruiken en hier 4 typische gerechten mee bereiden. Uiteraard worden deze daarna geserveerd tijdens uw diner samen met een selectie van diverse wijnen.

Dag 6 (Dinsdag)

Na het ontbijt gaan we uitchecken en hebben we een transfer naar het plaatsje Santana. Onderweg stoppen we bij de oudste suikerriet rumfabriek waar we een bijzondere rondleiding krijgen. De productie is alleen in de oogsttijd (april/mei), buiten deze periode is de fabriek te bezoeken als museum. Aangekomen bij onze nieuwe accommodatie gaan we samen met de chefkok heerlijk koken. Het resultaat eten we natuurlijk op samen met enkele geselecteerde wijnen.

 

Dag 7 (Woensdag)
Na het ontbijt gaan we de bergen in voor een mooie wandeling langs de “levada’s” samen met een plaatselijke gids. Deze voormalige irrigatiesystemen voeren tot diep in de lauasilvabossen van het eiland. Wandelpaden liggen naast de levada's en maken het mogelijk om de mooiste delen van het eiland te bereiken. Tijdens de wandeling zoeken we een mooi plekje op voor onze picknicklunch. In de loop van de middag zullen we weer terug zijn in het hotel en is de rest van de tijd vrij te besteden. 's Avonds hebben we alweer onze laatste gezamenlijke diner.

Dag 8 (Donderdag)
Na het ontbijt einde programma en vlucht terug naar Nederland.

N.B. Programma onder voorbehoud! Madeira heeft slechts één landingsbaan en bij veel wind kan het gebeuren dat het landen en opstijgen vertraagd is. In dat geval zal het programma aangepast worden. Ook kan het gebeuren dat door weersomstandigheden de wandeling in de bergen niet plaats kan vinden. Vanzelfsprekend zullen we er alles aan doen om het programma zo goed als mogelijk hierop aan te passen.

Inbegrepen

Heen en terugvlucht
Alle transfers volgens programma
5 overnachtingen in hotel HOTEL BAÍA AZUL op basis van 2 pers. kamer met badkamer

2 overnachtingen in Quinta do Furau op basis van 2 pers. kamer met badkamer
2 kooklessen samen met de chefkok van het Four Views Baia hotel

1 kookles samen met de chefkok van Quinta do Furau
Alle bezoeken zoals in bovenstaand programma
Eilandtour dag 3 met uitgebreide lunch

Madeira rum proeverij op dag 6

Levada wandeltocht dag 7

7 x ontbijt
4 x diner inclusief drankjes (dag 2, 5, 6 & 7)
1 x (picknick)lunch

Entree Botanische tuin
Nederlandse begeleiding en tijdens de wandeling een gids die Engels spreekt
Bewijs van deelname aan de kookworkshop

Niet inbegrepen

Diner en lunch dag 1, 3, 4 & 8

Lunch dag 2, 4, 5 & 6
Reis-/annuleringsverzekering
Extra drankjes
Eventuele niet genoemde entreegelden
Reserveringskosten (€ 15,-)
Bijdrage garantieregeling reisgelden (GGTO € 15,-)

 

 

 

N.B. Deze groepsreis is inclusief een vlucht in de, voor dit seizoen, voordeligste vluchtklasse. Boekt u tijdig dan is er in de meeste gevallen plaats beschikbaar in deze klasse, bij late boeking moeten wij soms een toeslag in rekening brengen. Vroeg boeken is dus aan te raden!

Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

Dag 1 (Donderdag)
We worden welkom geheten in het hotel dat midden in Funchal staat, hier zal de chefkok het programma bespreken. Na ons even opgefrist te hebben maken we deze middag kennis met de omgeving van Funchal. We bezoeken eerst een kleinschalige opererende snoepwarenfabriek om vervolgens naar de botanische tuin te gaan. Later in de middag gaan we nog een bijzonder wijnhuis bezoeken en genieten we niet alleen van goede lokale wijnen maar maakt u ook kennis met bijzondere lokale hapjes die op Madeira als apperatief worden geserveerd. s' Avonds is het mogelijk om in het hotel aan te schuiven voor een gezellig diner of we kunnen er voor kiezen om in de stad te eten.

Dag 2 (Vrijdag)
Na het ontbijt gaan we samen met de chef-kok naar de markt (Mercado dos Lavradores), waar we alle verse ingrediënten voor de kookworkshop en het diner gaan inkopen. Na het bezoek aan de markt heeft u nog voldoende tijd om Funchal te bezoeken  Halverwege de middag beginnen we met de eerste kookworkshop. Samen met de chef-kok gaan we aan de slag met de aankopen van deze ochtend en zullen we een aantal gerechten bereiden. Daarna worden deze geserveerd voor ons diner samen met een selectie van perfecte wijnen.

Dag 3 (Zaterdag)

Na het ontbijt gaan we de westkust van Madeira ontdekken, te beginnen met het vissersplaatsje Câmara de Lobos met haar vrolijk geschilderde boten. Hier verbleef Winston Churchill 1949 en 1950 die hier inspiratie opdeed voor enkele van zijn beroemde schilderijen. Hiervandaan rijden we naar Cabo Girão, de 2e hoogste rots in de wereld en de hoogste in Europa. Vervolgens rijden we het binnenland van Madeira in naar een uitzichtpunt op 1.007 meter hoogte, waar (bij goed weer) we beide kanten van het eiland kunnen zien. Hier beginnen we de afdaling door de Laurel Forest (UNESCO World Heritage Site) naar de noordkust en Sao Vicente. De weg tussen São Vicente naar Porto Moniz werd uitgehakt in de rotsen en is erg smal en loopt pal langs de kust. We rijden door naar Porto Moniz (het Noordelijkste stukje van Madeira) bekend om zijn prachtige natuurlijke zwembaden (neem eventueel uw zwemspullen mee), hier genieten we van een heerlijke lunch. Na de lunch rijden we langzaam naar een hoogte van 1400 meter boven de zeespiegel waar we bij het plaatsje Rabaçal zullen we stoppen. Vanaf hier dalen we af in de richting Funchal.

Dag 4 (Zondag)

Na het ontbijt rijden we naar de oostkust van het eiland naar het plaatsje SANTO DA SERRA, voor een  kookworkshop bij de RIBEIRA PRIMEIRA dit is een unieke forrelenkwekerij. Hier gaan we eerst onze eigen vis vangen, bereiden en daarna grillen en smullen hier van een eigengemaakte onvergetelijke lunch. Na deze lunch rijden we naar Ponta de São Lourenço dat op het oostelijkste puntje van het eiland ligt en genieten we nog even van een fantastisch uitzicht van rotsen, zee en de natuur. Na hiervan genoten te hebben rijden we rustig terug naar het hotel.


Dag 5 (Maandag)
Na het ontbijt heeft u de ochtend voor u zelf. Later in de middag is het tijd om te koken, samen met de chef-kok gaat u Madeira wijn gebruiken en hier 4 typische gerechten mee bereiden. Uiteraard worden deze daarna geserveerd tijdens uw diner samen met een selectie van diverse wijnen.

Dag 6 (Dinsdag)

Na het ontbijt gaan we uitchecken en hebben we een transfer naar het plaatsje Santana. Onderweg stoppen we bij de oudste suikerriet rumfabriek waar we een bijzondere rondleiding krijgen. De productie is alleen in de oogsttijd (april/mei), buiten deze periode is de fabriek te bezoeken als museum. Aangekomen bij onze nieuwe accommodatie gaan we samen met de chefkok heerlijk koken. Het resultaat eten we natuurlijk op samen met enkele geselecteerde wijnen.

 

Dag 7 (Woensdag)
Na het ontbijt gaan we de bergen in voor een mooie wandeling langs de “levada’s” samen met een plaatselijke gids. Deze voormalige irrigatiesystemen voeren tot diep in de lauasilvabossen van het eiland. Wandelpaden liggen naast de levada's en maken het mogelijk om de mooiste delen van het eiland te bereiken. Tijdens de wandeling zoeken we een mooi plekje op voor onze picknicklunch. In de loop van de middag zullen we weer terug zijn in het hotel en is de rest van de tijd vrij te besteden. 's Avonds hebben we alweer onze laatste gezamenlijke diner.

Dag 8 (Donderdag)
Na het ontbijt einde programma en vlucht terug naar Nederland.

N.B. Programma onder voorbehoud! Madeira heeft slechts één landingsbaan en bij veel wind kan het gebeuren dat het landen en opstijgen vertraagd is. In dat geval zal het programma aangepast worden. Ook kan het gebeuren dat door weersomstandigheden de wandeling in de bergen niet plaats kan vinden. Vanzelfsprekend zullen we er alles aan doen om het programma zo goed als mogelijk hierop aan te passen.

Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis
Boek deze reisUw vertrekdatumAantal dagenPrijs incl. ticket
?
De prijs inclusief ticket is indicatief en kan hoger of lager uitvallen dan nu wordt getoond. Wilt u de actuele ticketprijs weten, neem dan contact op met Natuurlijk Reizen.
Thema
volgeboekt02-03-201781295.00groepsreis
volgeboekt15-06-201781295.00groepsreis
14-09-201781295.00groepsreis

Dagprogramma
6 - 12 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google Maps