image

Roemenie | Wandelvakantie Maramures

Wandelen in Roemenie is genieten van natuur, authentieke dorpjes en rijke cultuur!

Waar en wat: Roemenië | Wandelvakantie in Roemenië

Hoeveel dagen: 10 dagen

 

Deze wandelreis in Roemenië voert ons door de mooie noordelijke provincie Maramures. We wandelen in Roemenië over heuvels en door dalen, wij komen onderweg boeren tegen die het land bewerken, herders die met hun kudden ronddwalen en vooral ook veel paard en wagens. Wij bezoeken historische dorpjes met hun bijzondere architectuur, oude ambachten en grote en kleine cultuurschatten en genieten van de grote gastvrijheid van het Roemeense platteland.

 

De Maramures in Roemenië is altijd een beetje anders geweest dan de rest van Roemenie. Al gedurende de Romeinse overheersing werd de Maramures ongemoeid gelaten. Doordat de landstreek in het Noordwesten ligt, ver verwijderd van Boekarest, is dit lange tijd zo gebleven. De Maramures is dan ook één van de meest authentieke streken van Roemenie met een rijk cultureel erfgoed. Hiertoe behoort o.a. de unieke dorpsarchitectuur van houten kerken en huizen.

 

De bevolking bestaat uit een bonte en boeiende mix van Roemenen, Hongaren, Saksen en zigeuners. Het heuvellandschap in Maramures wordt gedomineerd door kleinschalige landbouw waarbij weinig tot geen machines aan te pas komen.

 

Het merendeel van het werk wordt nog met man- en paardenkracht gedaan. In de Maramures zijn vele tradities nog springlevend en de bevolking is hier met recht trots op. Hoewel Maramures niet rijk is, is deze streek ook zeker niet arm te noemen. Bedelaars, een beeld dat vaak geassocieerd wordt met Roemenië, zult u hier niet tegenkomen.


De mensen zijn trots, werken hard op het land en zijn erg vriendelijk. De huizen en tuinen worden met zorg onderhouden en zijn vaak erg kleurrijk om te zien. Het is ook opvallend hoe schoon deze streek is. Al met al een bijzondere streek om te bezoeken en vooral ook om heerlijk te wandelen! Overnachtingen vinden plaats in kleine familiepensions en gastenhuizen. Onder het genot van een borreltje worden heerlijke streekgerechten voor ons klaargemaakt.

 

Begeleiding

Uitzonderlijk weinig mensen kennen Roemenie, en daardoor is de taak van een Nederlandstalige gids meestal enkel een sociale rol. Wij hebben er bewust voor gekozen om een goede (erkende)plaatselijke gids in te huren die ervaring heeft met het begeleiden van Nederlandse/Vlaamse groepen. De gids zorgt ervoor dat u echt contact krijgt met de plaatselijke bevolking en haar gebruiken. De 2 gidsen waar wij over beschikken spreken goed Engels en begrijpen ondertussen ook wat Nederlands!

 

Zwaarte
We wandelen voornamelijk door een heuvellandschap maar pakken ook een deel laaggebergte erbij. De hoogteverschillen zijn gemiddeld zo’n 300m met een uitschieter naar 535m op dag 8. De reis is geschikt voor iedereen met een goede basisconditie en enige wandelervaring.

Voor wie
Deze reis is voor mensen die zowel de natuur als de cultuur van de Maramures willen ontdekken.

 

Accommodaties
Tijdens de reis overnachten we in Cluj in een klein *** hotel. In de maramures overnachten wij in kleine familie pensions en gastenhuizen o.b.v. een 2-persoonskamer. Onder het genot van een borreltje worden lekkere streekgerechten voor ons klaargemaakt. Indien er veel mensen een 1-persoonskamer hebben geboekt, kan het zijn dat we in verschillende plaatsjes in 2 gastenhuizen wordt verbleven. De accommodaties in Poienile Izei en Borsa hebben gedeelde faciliteiten.

 

Vertrekdata:

05-07-2018 t/m 14-07-2018
23-8-2018 t/m 01-09-2018
06-09-2018 t/m 15-09-2018

 

Deze reis wordt i.s.m. 2 andere organisaties aangeboden zodat we de vertrekdata bijna altijd kunnen garanderen.

 

Roemenie - Maramures | wandelreis - 10 dgn

Dagprogramma

 

Dag 1: Vlucht van Nederland naar Cluj- Napoca, transfer naar ***hotel in de universiteitsstad Cluj. ‘s Avonds een lekkere maaltijd in één van de restaurants in het bruisende centrum.

Dag 2: Na het ontbijt rijden we met de privé minibus naar de Maramures (ca. 2 uur). Onderweg genieten we van een lunch en maken we een wandeling van ca. 2 uur in het natuurreservaat Fosilifera Chiuzbaia – Muntii Ignis. Een mooi gebied met bijzondere rotspartijen, watertjes en watervallen. We overnachten in een gastenhuis in het plaatsje Mara waar ‘s avonds lekker voor ons wordt gekookt.


Dag 3: Vandaag maken we een mooie rondwandeling in de omgeving van Mara. We wandelen door de glooiende heuvels en verder over de hoogste piek in de omgeving. Een prachtige afwisselende wandeling. Afstand: 15 km, 280m klimmen, 280m dalen.

 

Dag 4:Na het ontbijt maken we ons klaar voor een mooie wandeling naar het plaatsje Ocna Sugatag. De tocht brengt ons over de zogenoemde Rooster’s Crest met mooie uitzichten onderweg. Overnachting in gastenhuis met ‘s avonds een goed diner met traditionele muziek.
Afstand: 16 km, 325m klimmen, 340m dalen.  

 

Dag 5: Vandaag bezoeken we met de bus het zogenoemde “vrolijke kerkhof” in Sapanta: een unieke en kleurrijke begraafplaats! Na het bezoek rijden we naar het plaatsje Barsana waar we één van de oudste kloosters van de Maramures bezoeken. Een prachtig complex in de traditionele stijl van hout gebouwd. De kerk van het complex is 57 m hoog. We maken daarna een mooie wandeling en an het eindpunt worden we opgehaald met paard en wagen naar het plaatsje Glod gebracht waar we overnachten in een gastenhuis. ‘s Avonds wordt weer een goede maaltijd voor ons wordt bereid. Afstand: 14 km, 230m klimmen, 200m dalen.

 

Dag 6: Na het ontbijt wandelen wij via een mooie route naar het dorp Poienile Izei waar we de oude houten kerk bezoeken die is opgenomen op de Unesco lijst. Overnachting in het gastenhuis in het dorp waar weer goed gekookt wordt voor ons. Afstand: 17 km, 280m klimmen, 260m dalen. 

 

Dag 7: Een mooie wandeling voert ons vandaag naar de dorpen Leud, Botiza en Borsa. In Borsa overnachten wij en het diner wordt weer verzorgd. Afstand: 16 km, 420m klimmen, 370m dalen.


Dag 8: Na het ontbijt maken we ons op voor een rondwandeling naar de hoogste piek van de Orientali bergen (onderdeel van de Karpaten): de Varful Pietrosu op 2303m hoogte. Een pittige maar prachtige wandeling met indrukwekkende vergezichten. Aan het eind van de dag komen wij weer terug bij het gastenhuis in Borsa waar we ‘s avonds genieten van een goede maaltijd. Afstand: 21 km, 535m klimmen, 535m dalen.

 

Als je deze wandeling te zwaar vindt kun je deze dag bij de accommodatie blijven en/of het dorp verder verkennen.

 

Dag 9:  In de ochtend maken we een mooie wandeling naar een waterval (ca. 3 uur) voordat wij naar het hotel in Cluj rijden voor onze laatste nacht in Roemenië. Deze avond wordt er gezamenlijk gegeten in een leuk restaurant in de stad voor eigen kosten.

Dag 10: Indien we voldoende tijd hebben brengen we in de ochtend een bezoek aan de uitgestrekte botanische tuin van de stad. Als je wilt kun je natuurlijk ook zelf ronddwalen door de stad. Hierna volgt een transfer naar het vliegveld voor de vlucht naar Nederland.

 

N.B. Programma onder voorbehoud! We maken op deze reis gebruik van kleinschalige accommodaties, omdat je daar het beste de gastvrijheid en sfeer van de Maramures kunt proeven. Het kan voorkomen dat de groep in meerdere gastenhuizen in een dorp wordt ondergebracht.

 

Ervaringen
Reis ervaringen
Bart Lanser schreef op 10-08-2015 : Zeer mooie reis!

Ik heb genoten van deze reis en het contact met de lokale bevolking. Onze lokale gids hielp ons gesprekken met de mensen die we tegenkwamen te voeren en te leren van en over het dagelijks leven in dit deel van de EU. Ik zou de Roemenië-reis in ieder geval aan ieder aanbevelen die van natuur, cultuur en mensen houdt.

Cees Kerkman schreef op 06-08-2015 : Reizen door de tijd

Het is een reis door een mooi heuvellandschap en door traditionele dorpjes in de Mamures met een vriendelijke bevolking. Het was leuk dat er een Roemeense gids mee was die goed contact kon leggen met de bevolking en de verhalen voor ons kon vertalen in het Engels. Daardoor kregen we veel te horen over het gebied, manier van leven en de mensen in de Mamures. We hebben veel gezien, zoals kerkjes en plaatselijke musea. De accommodaties waren prima en er werd goed voor ons gekookt! Het is daar wel warm in de zomer, maar gelukkig waren de wandelingen goed te doen qua zwaarte. Deze reis is zeker aan te bevelen, ik heb er van genoten!

Annette de Klomp schreef op 30-08-2014 : Wat een lieve mensen

Ik heb genoten van deze vakantie en vindt het zeker voor herhaling vatbaar. Ik attendeer daarom ook anderen op deze site. Ik was bijzonder verrast door de gastvrijheid van de mensen in de Maramures en de manier waarop onze gids Cristina ons deel heeft laten worden van de gemeenschap. Geweldig! Prima accomodaties in prachtige omgevingen, een aanrader voor iedereen!

Inbegrepen

Retourvlucht Amsterdam - Cluj

alle vervoer
verblijf op basis van indeling op 2-persoonskamer
alle maaltijden, behalve avondmaaltijd op dag 9 (vegetarisch eten mogelijk)

bagagevervoer

*Duits/Engels sprekende gids
 

Niet inbegrepen

Persoonlijke uitgaven

Eventuele entreegelden
Toeslag éénpersoonkamer € 135.00

Bagagetoeslag € 40,- (lufthansa)
Drankjes

boekingskosten  € 15,-

 

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap in de eerste accomodatie in Cluj Napoca.

 
Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

 

Dag 1: Vlucht van Nederland naar Cluj- Napoca, transfer naar ***hotel in de universiteitsstad Cluj. ‘s Avonds een lekkere maaltijd in één van de restaurants in het bruisende centrum.

Dag 2: Na het ontbijt rijden we met de privé minibus naar de Maramures (ca. 2 uur). Onderweg genieten we van een lunch en maken we een wandeling van ca. 2 uur in het natuurreservaat Fosilifera Chiuzbaia – Muntii Ignis. Een mooi gebied met bijzondere rotspartijen, watertjes en watervallen. We overnachten in een gastenhuis in het plaatsje Mara waar ‘s avonds lekker voor ons wordt gekookt.


Dag 3: Vandaag maken we een mooie rondwandeling in de omgeving van Mara. We wandelen door de glooiende heuvels en verder over de hoogste piek in de omgeving. Een prachtige afwisselende wandeling. Afstand: 15 km, 280m klimmen, 280m dalen.

 

Dag 4:Na het ontbijt maken we ons klaar voor een mooie wandeling naar het plaatsje Ocna Sugatag. De tocht brengt ons over de zogenoemde Rooster’s Crest met mooie uitzichten onderweg. Overnachting in gastenhuis met ‘s avonds een goed diner met traditionele muziek.
Afstand: 16 km, 325m klimmen, 340m dalen.  

 

Dag 5: Vandaag bezoeken we met de bus het zogenoemde “vrolijke kerkhof” in Sapanta: een unieke en kleurrijke begraafplaats! Na het bezoek rijden we naar het plaatsje Barsana waar we één van de oudste kloosters van de Maramures bezoeken. Een prachtig complex in de traditionele stijl van hout gebouwd. De kerk van het complex is 57 m hoog. We maken daarna een mooie wandeling en an het eindpunt worden we opgehaald met paard en wagen naar het plaatsje Glod gebracht waar we overnachten in een gastenhuis. ‘s Avonds wordt weer een goede maaltijd voor ons wordt bereid. Afstand: 14 km, 230m klimmen, 200m dalen.

 

Dag 6: Na het ontbijt wandelen wij via een mooie route naar het dorp Poienile Izei waar we de oude houten kerk bezoeken die is opgenomen op de Unesco lijst. Overnachting in het gastenhuis in het dorp waar weer goed gekookt wordt voor ons. Afstand: 17 km, 280m klimmen, 260m dalen. 

 

Dag 7: Een mooie wandeling voert ons vandaag naar de dorpen Leud, Botiza en Borsa. In Borsa overnachten wij en het diner wordt weer verzorgd. Afstand: 16 km, 420m klimmen, 370m dalen.


Dag 8: Na het ontbijt maken we ons op voor een rondwandeling naar de hoogste piek van de Orientali bergen (onderdeel van de Karpaten): de Varful Pietrosu op 2303m hoogte. Een pittige maar prachtige wandeling met indrukwekkende vergezichten. Aan het eind van de dag komen wij weer terug bij het gastenhuis in Borsa waar we ‘s avonds genieten van een goede maaltijd. Afstand: 21 km, 535m klimmen, 535m dalen.

 

Als je deze wandeling te zwaar vindt kun je deze dag bij de accommodatie blijven en/of het dorp verder verkennen.

 

Dag 9:  In de ochtend maken we een mooie wandeling naar een waterval (ca. 3 uur) voordat wij naar het hotel in Cluj rijden voor onze laatste nacht in Roemenië. Deze avond wordt er gezamenlijk gegeten in een leuk restaurant in de stad voor eigen kosten.

Dag 10: Indien we voldoende tijd hebben brengen we in de ochtend een bezoek aan de uitgestrekte botanische tuin van de stad. Als je wilt kun je natuurlijk ook zelf ronddwalen door de stad. Hierna volgt een transfer naar het vliegveld voor de vlucht naar Nederland.

 

N.B. Programma onder voorbehoud! We maken op deze reis gebruik van kleinschalige accommodaties, omdat je daar het beste de gastvrijheid en sfeer van de Maramures kunt proeven. Het kan voorkomen dat de groep in meerdere gastenhuizen in een dorp wordt ondergebracht.

 

Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis
Boek deze reisUw vertrekdatumbijzonderhedenPrijs incl. ticket
?
De prijs inclusief ticket is indicatief en kan hoger of lager uitvallen dan nu wordt getoond. Wilt u de actuele ticketprijs weten, neem dan contact op met Natuurlijk Reizen.
Prijs excl. ticketThema
volgeboekt05-07-20181175.001175.00singlereis
volgeboekt23-08-20181175.001175.00groepsreis
volgeboekt06-09-20181175.001175.00singlereis

Dagprogramma
8 - 14 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google MapsBel ons