Natuurlijk Reizen - Bijzondere vakanties voor actieve mensen - Wandelen in Beieren - 8 dgn
image

Wandelen in Beieren - 8 dgn

Wandelparadijs in het zuidoosten van Duitsland

Wat en waar: Duitsland | Wandelen  Beieren

Hoeveel dagen: 8 dagen

 

Het Bayerischer Wald ligt in het zuidoosten van Duitsland (Beieren), in het grensgebied met Tsjechië en Oostenrijk. Het is een middelgebergte, met afgevlakte toppen die reiken tot een hoogte van ruim 1000 meter. Het landschap is gevarieerd: afwisselend bosrijk met loof en den - het gebied doet zichzelf daarmee dus eer aan - maar ook met open stukken zoals veen en heide, daar "Schachten" genoemd. Het Bayerischer Wald staat bekend als een wandelparadijs: vanuit Schönberg, Grafenau en Spiegelau wandelt u aan de voet van Nationalpark Bayerischer Wald, het oudste - sinds 1970 - van de 14 nationale parken van Duitsland.

Uw verblijfsplaats Schönau ligt op ca. 560 meter hoogte, de wandelingen slingeren zich tot ca. 900 meter hoogte rondom de bergtoppen die zo een prachtig decor vormen. De wandelingen komen dus, op de laatste dag na, nadrukkelijk niet tot de grotere hoogte van het nationale natuurpark zélf.

 

In het gebied zijn de stadjes maar klein, en veel verkeer en bedrijvigheid is er niet. De dierenwereld wist zich er aardig in stand te houden: dieren als de auerhoen, de zwarte ooievaar en de wilde kat, die elders zeldzaam werden, kunt u hier met een beetje geluk nog spotten!

 

De routes zijn prima gemarkeerd met letters, cijfers en tekens. Bovendien loopt de reisleider met alle wandelingen mee. In principe wordt zo gezamenlijk het dagprogramma gevolgd maar heeft de reisleider de flexibiliteit om de routes iets te verkorten of verlengen, afhankelijk van wat de groep wil en kan doen.

Het vervoer naar de wandelingen en terug gaat per OV-bus, wat daar in de regio uitstekend is geregeld, en de centale halte van Schönberg is feitelijk om de hoek. De OV-pas, waaraan voor u geen kosten verbonden zijn, is een initiatief van de regionale VVV.

Dichtbij Schönberg ligt de ruïne van Schloss Ramelsberg, een 13e eeuwse vesting maar in 1830 verwoest. Er is nu een stokerij die - maar dan echt voor de liefhebber - drankjes maakt met aansprekende namen als Echter Schönberger, Woidkauz, Bärwurz en Blutwurz - let wel: drank van maar liefst +40%! Het plaatsje Schönberg zélf, met bijna 4.000 inwoners, is ook historisch en de bezienwaardigheden liggen er, vanuit Hotel Zur Post aan de Marktplatz gezien, letterlijk op een steenworp afstand vandaan