Deze site gebruikt cookies om services te leveren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

image

Zweden | Slow-Food wild workshop in Zweden - 4 dgn

Een lang weekend "wild, worst en (vlees)roken"

Sinds najaar 2013 maakt de eigenaar van de accommodatie in Zweden waar we onze wandelreizen hebben, droge worst van elandvlees. Voor het vlees gaat de eigenaar tijdens de jaarlijkse jachtperiode zelf naar een elandslachterij waar hij de eland uitzoekt. Hij gebruikt vooral het vlees van de voorhand van de eland en mengt dit met een beetje rugspek van een lokaal scharrelvarken (wildvlees is veelal te droog om te verwerken zonder een beetje vet).  Naast het drogen van worst kan je elandworst ook roken op elzenhout. In september 2014 won de eigenaar met zijn droge worst de wedstrijd “Matverk 2015” (een provinciale voorronde voor de grotere landelijke finale). Het juryrapport vertelde: ”Een uiterst smaakvol, nieuw en spannend product door twee nieuwe enthousiaste herbergiers met fraaie toekomstmogelijkheden”. Inmiddels zijn de droge worsten te koop in een aantal kleine delicatessenzaken in de omgeving en in het najaar op braderieën. Tevens worden  de worsten geëxporteerd naar Nederland.

Voor groepen die geïnteresseerd zijn in wild, worst en roken zijn er mogelijkheden om een 4-daagse workshop te boeken. We vullen een weekend met het bezoeken van een elandslagerij, het uitbenen van een ree en verwerken van het vlees, we maken een elandpaté, roken het elandvlees, maken worst en roken deze. Om alles af te maken genieten we ook nog van een Zweedse whisky proeverij.

Workshop
Op 13 oktober en 18 november reizen we naar Zweden. We verblijven in het prachtige, aan een meer gelegen en door bossen omgeven gastenhuis Edsleskogs Wärdshus. Er kunnen maximaal 8 personen mee!


Het programma

 

Vrijdag:
Aankomst op het vliegveld Gardermoen Oslo. Vertrek naar het centrum van Oslo voor een bezoek aan een typisch Noorse charcuterie winkel waar we elandworst, rendierworst, gerookte vleesdelen en ook (stok)vis tegenkomen. Naast wild doet men hier ook veel met lam waarover de eigenaar van de winkel veel kan vertellen. Er is genoeg te zien, te proeven en te bespreken met elkaar. Na dit bezoek lopen we nog even naar de haven voor een kopje koffie en rijden we naar de accommodatie.
Na aankomst hebben we even tijd om ons op te frissen en daarna bekijken we het ree waarmee we aan de slag moeten. De handen gaan uit de mouwen en de groep maakt de eerste eigen maaltijd. Onze gastheer zorgt voor een kennismaking / proeverij met Zweedse whisky, likeur en Aquavit.  
 
Zaterdag
Na het ontbijt gaan we “worst maken”. Onze gastheer verteld over de verschillende manieren van worst maken van wildvlees en zijn ervaringen. Na de koffie verwerken we de geschikte delen van het ree tot gehakt. Iedereen kan zelf bedenken welke soort / smaak worst men wil maken voor de avondmaaltijden. Veelal is er meer dan genoeg reevlees om niet alleen worst te maken maar elkaar ook kennis te laten maken met andere mogelijkheden (kroket, frikandel en allerlei soorten pasteitjes). Daarnaast verteld onze gastheer over het “fermenteren van worst”; het maken van droge worst. Wie wil kan zijn worst bereiden om er een droge worst van te maken. Onze gastheer zend de worst naar Nederland nadat deze voldoende is ingedroogd. Op zaterdag moeten we ook alvast de delen gaan pekelen die we morgen willen roken. Deze delen zullen in de nacht van zaterdag op zondag moeten drogen. Naast al het culinaire werk zal er ook een badton volgepompt en opgestookt worden zodat iedereen ‘s avonds met elkaar in de houtgestookte badton aan het meer plaats kan nemen.
 
Zondag
Na het ontbijt maken we een wandeling door de natuur om ons heen. We kunnen kiezen voor een wandeling naar “Baljåsen”, het hoogste punt van de provincie. Het is maar 300 meter hoog maar bied wel een mooi uitzicht tot aan de overkant van het Vänernmeer, Europa’s derde grootste meer. Met mooi weer kijken we 100 kilometer ver.
Na de wandeling beginnen we met het roken van de daarvoor geschikte vleesdelen. In de keuken hebben we een Bradley rookoven die we binnenshuis kunnen gebruiken. We roken op elzen hout. Dit is de houtsoort die in dit deel van Zweden veel werd gebruikt dus daar sluiten we bij aan.

Maandag
Na het ontbijt gaan we ons klaarmaken voor het vertrek naar Oslo. (optioneel bezoek aan een museum in Oslo). Vertrek 19:30 uur van Oslo naar Amsterdam

Zweden | Slow-Food Elandworkshop in Zweden - 4 dgn

Dagprogramma

 

Vrijdag: Aankomst op het vliegveld Gardermoen Oslo. Vertrek naar het centrum van Oslo voor een bezoek aan een typisch Noorse charcuterie winkel waar we elandworst, rendierworst, gerookte vleesdelen en ook (stok)vis tegenkomen. Naast wild doet men hier ook veel met lam waarover de eigenaar van de winkel veel kan vertellen. Er is genoeg te zien, te proeven en te bespreken met elkaar. Na dit bezoek lopen we nog even naar de haven voor een kopje koffie en rijden we naar de accommodatie.
Na aankomst hebben we even tijd om ons op te frissen en daarna bekijken we het ree waarmee we aan de slag moeten. De handen gaan uit de mouwen en de groep maakt de eerste eigen maaltijd. Onze gastheer zorgt voor een kennismaking / proeverij met Zweedse whisky, likeur en Aquavit.  
 
Zaterdag: Na het ontbijt gaan we “worst maken”. Onze gastheer verteld over de verschillende manieren van worst maken van wildvlees en zijn ervaringen. Na de koffie verwerken we de geschikte delen van het ree tot gehakt. Iedereen kan zelf bedenken welke soort / smaak worst men wil maken voor de avondmaaltijden. Veelal is er meer dan genoeg reevlees om niet alleen worst te maken maar elkaar ook kennis te laten maken met andere mogelijkheden (kroket, frikandel en allerlei soorten pasteitjes). Daarnaast verteld onze gastheer over het “fermenteren van worst”; het maken van droge worst. Wie wil kan zijn worst bereiden om er een droge worst van te maken. Onze gastheer zend de worst naar Nederland nadat deze voldoende is ingedroogd. Op zaterdag moeten we ook alvast de delen gaan pekelen die we morgen willen roken. Deze delen zullen in de nacht van zaterdag op zondag moeten drogen. Naast al het culinaire werk zal er ook een badton volgepompt en opgestookt worden zodat iedereen ‘s avonds met elkaar in de houtgestookte badton aan het meer plaats kan nemen.
 
Zondag: Na het ontbijt maken we een wandeling door de natuur om ons heen. We kunnen kiezen voor een wandeling naar “Baljåsen”, het hoogste punt van de provincie. Het is maar 300 meter hoog maar bied wel een mooi uitzicht tot aan de overkant van het Vänernmeer, Europa’s derde grootste meer. Met mooi weer kijken we 100 kilometer ver.
Na de wandeling beginnen we met het roken van de daarvoor geschikte vleesdelen. In de keuken hebben we een Bradley rookoven die we binnenshuis kunnen gebruiken. We roken op elzen hout. Dit is de houtsoort die in dit deel van Zweden veel werd gebruikt dus daar sluiten we bij aan.

Maandag: Na het ontbijt gaan we ons klaarmaken voor het vertrek naar Oslo. (optioneel bezoek aan een museum in Oslo). Vertrek 19:30 uur van Oslo naar Amsterdam

 
Inbegrepen

Ontbijt

Toeslag éénpersoonskamer € 0,-
Lunch (varierend van soep en broodjes tot worstebroodjes buiten op het kampvuur)
Koffie en thee
Twee gangen avondmaaltijden die we met elkaar klaarmaken
Alle workshops + ingredienten
Huur van hengels en andere benodigdheden om te vissen op regenboogforel
Gebruik van keuken waaronder oven en rookoven
Twee uur durende whiskyproeverij (4 soorten MackMyra bepaald door de vinoloog)
Gebruik van 4 persoons badton ’s avonds (met hout/vuur)

Niet inbegrepen

Drankjes bij de maaltijden
Reserveringskosten (€ 15,-)
Bijdrage garantieregeling reisgelden (GGTO € 15,-)
 
N.B. Voor diegenen die zich binnen vier weken voor vertrek opgeven, kan een toeslag worden geheven i.v.m. hogere kosten van het vliegticket!

Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

 

Vrijdag: Aankomst op het vliegveld Gardermoen Oslo. Vertrek naar het centrum van Oslo voor een bezoek aan een typisch Noorse charcuterie winkel waar we elandworst, rendierworst, gerookte vleesdelen en ook (stok)vis tegenkomen. Naast wild doet men hier ook veel met lam waarover de eigenaar van de winkel veel kan vertellen. Er is genoeg te zien, te proeven en te bespreken met elkaar. Na dit bezoek lopen we nog even naar de haven voor een kopje koffie en rijden we naar de accommodatie.
Na aankomst hebben we even tijd om ons op te frissen en daarna bekijken we het ree waarmee we aan de slag moeten. De handen gaan uit de mouwen en de groep maakt de eerste eigen maaltijd. Onze gastheer zorgt voor een kennismaking / proeverij met Zweedse whisky, likeur en Aquavit.  
 
Zaterdag: Na het ontbijt gaan we “worst maken”. Onze gastheer verteld over de verschillende manieren van worst maken van wildvlees en zijn ervaringen. Na de koffie verwerken we de geschikte delen van het ree tot gehakt. Iedereen kan zelf bedenken welke soort / smaak worst men wil maken voor de avondmaaltijden. Veelal is er meer dan genoeg reevlees om niet alleen worst te maken maar elkaar ook kennis te laten maken met andere mogelijkheden (kroket, frikandel en allerlei soorten pasteitjes). Daarnaast verteld onze gastheer over het “fermenteren van worst”; het maken van droge worst. Wie wil kan zijn worst bereiden om er een droge worst van te maken. Onze gastheer zend de worst naar Nederland nadat deze voldoende is ingedroogd. Op zaterdag moeten we ook alvast de delen gaan pekelen die we morgen willen roken. Deze delen zullen in de nacht van zaterdag op zondag moeten drogen. Naast al het culinaire werk zal er ook een badton volgepompt en opgestookt worden zodat iedereen ‘s avonds met elkaar in de houtgestookte badton aan het meer plaats kan nemen.
 
Zondag: Na het ontbijt maken we een wandeling door de natuur om ons heen. We kunnen kiezen voor een wandeling naar “Baljåsen”, het hoogste punt van de provincie. Het is maar 300 meter hoog maar bied wel een mooi uitzicht tot aan de overkant van het Vänernmeer, Europa’s derde grootste meer. Met mooi weer kijken we 100 kilometer ver.
Na de wandeling beginnen we met het roken van de daarvoor geschikte vleesdelen. In de keuken hebben we een Bradley rookoven die we binnenshuis kunnen gebruiken. We roken op elzen hout. Dit is de houtsoort die in dit deel van Zweden veel werd gebruikt dus daar sluiten we bij aan.

Maandag: Na het ontbijt gaan we ons klaarmaken voor het vertrek naar Oslo. (optioneel bezoek aan een museum in Oslo). Vertrek 19:30 uur van Oslo naar Amsterdam

 
Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis
Boek deze reisUw vertrekdatumAantal dagenPrijs incl. ticket
?
De prijs inclusief ticket is indicatief en kan hoger of lager uitvallen dan nu wordt getoond. Wilt u de actuele ticketprijs weten, neem dan contact op met Natuurlijk Reizen.
Thema
13-10-20174865.00themareis
18-11-20174865.00themareis

Dagprogramma
4 - 8 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google Maps