Wandelvakanties, fietsvakanties en maatwerkreizen - Zweden | Wandelen over het Sint Olavspad - 8 dgn
image

Zweden | Wandelen over het Sint Olavspad - 8 dgn

Wandelen over de noordelijkste pelgrimsroute

Zweden | Wandelen over het Sint Olavspad - 8 dgn
Zweden | Wandelen over het Sint Olavspad - 8 dgn

Waar en wat: Zweden | Wandelen over het Sint Olavspad

Hoeveel dagen: 8 dagen

 

Na vijfhonderd jaar in de vergetelheid, komt de 580 kilometer lange St. Olavsleden, een pelgrimsroute tussen Selånger in Zweden en Trondheim in Noorwegen, weer tot leven.
 

‘s Werelds noordelijkste pelgrimsroute loopt van Selånger in Zweden door bossen, langs meren en historische plaatsen naar Trondheim in Noorwegen. St. Olavsleden kan met recht het Scandinavische antwoord op El Camino de Santiago de Compostela genoemd worden.
 
Langs de route leert u het levensverhaal van de Noorse Vikingkoning Olav Haraldsson kennen. In de zomer van 1030 stapte hij aan land aan de Zweedse oostkust, na een aantal jaren in ballingschap te hebben geleefd in Rusland. Hij wilde opnieuw koning worden van Noorwegen en eenheid scheppen in het land, onder meer door het te bekeren tot het christelijk geloof. Zijn plan slaagde niet: Olav kwam om in de strijd in Stiklestad in Noorwegen. Direct na zijn dood vonden er wonderlijke genezingen plaats rond zijn lichaam. Al snel deden talrijke verhalen over Olavs religieuze krachten de ronde.
 
De Nidaros kathedraal in Trondheim, het eindpunt van de reis, is ter ere van Olav gebouwd en zijn lichaam is daar  begraven. In 1164 werd Olav door paus Alexander III heilig verklaard en werd de Nidaros kathedraal één van ’s werelds belangrijkste pelgrimsoorden voor katholieken, te vergelijken met Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela.

Jaarlijks wandelden duizenden pelgrims vanuit heel Europa naar Trondheim. In de zestiende eeuw kwam de Reformatie naar Scandinavië en werden pelgrimages verboden.
 
Nu, 500 jaar later, groeit de interesse voor pelgrimages weer.  Wandelen over oude pelgrimspaden, door prachtige natuur, rust en ruimte biedt een intense natuurervaring en is voor menigeen ook een innerlijke reis.
 De route leidt voornamelijk over onverharde paden en is voor een ieder met een goede conditie en enige wandelervaring goed te doen. Uw gids is een Nederlander die woonachtig is aan het Zweedse gedeelte van St. Olavsleden.

 

 

Deze bijzondere pelgrimstocht waarbij u door de schitterende natuur van Zweden loopt zal zo overweldigend mooi zijn, dat uw vakantie een onvergetelijke ervaring zal zijn.