image

Wandelen rond het Comomeer in Italie - 8 dgn

Individueel genieten in Lombardije rond het Comomeer

Waar en wat: Italië | Lombardije - Wandelen rond het Comomeer

Hoeveel dagen: 8 dagen

 

Lombardije, in het noorden van Italië, biedt een prachtige diversiteit aan landschappen. Het strekt zich uit van de Centrale Alpen, grenzend aan Zwitserland, tot de rivier de Po in het zuiden.
In Lombardije vindt u ook het Como meer, het diepste meer van Italië. Langs de westelijke arm ligt de schitterende zijdestad Como met haar vele kunstschatten en archeologische vondsten. Aan de oostkant de mooie stad Lecco en de plaatsjes Bellagio en Varenna met hun kleurrijke huizen.

Gastronomische tradities

De grote geografische diversiteit  van de streek is terug te vinden in de gastronomische cultuur; de keuken is sterk verbonden met de streek. Tussen de bergtoppen, temidden van mooie valleien zijn bijzondere producten te vinden, zoals bijvoorbeeld "de bitto kaas, een zeer oude traditionele kaas. Het recept wortd van generatie op generatie in de herdergemeenschap overgedragen.

De wijngaarden langs de bergflanken zorgen voor rode wijn van hoge kwaliteit, internationaal geprezen. Er is zelfs een Inferno bij!
Wie de regio in de herfst bezoekt kan op paddenstoelenjacht en heeft kans om enkele prachtexemplaren zoals porcini te vinden!
De ambachtelijke producties in deze streek lijken oneindig en het warme onthaal bij de families die u bezoekt, zijn op zich al de moeite waard.

 

Wandelen en culinair genieten

Tijdens deze reis wandelt u over oude paden, u komt bij verborgen valleien en karakteristieke dorpen, terwijl het hooggebergte met haar vergezichten u uitdaagt tot verder avontuur. Een boottocht over het meer laat u verder kennismaken met deze mooie omgeving. Daarnaast is deze reis een ware ontdekkingstocht door de culinaire tradities rondom het Como meer! 


Voor wie

De wandelingen gaan over goede paden in de bergen en langs het meer, variërend van 4 - 6 uur. De reis is geschikt voor iedereen met enige wandelervaring, een goede basisconditie en smaak voor de Itailaanse lekkernijen.

Tijdens uw verblijf is er een Nederlandssprekend contactpersoon die woonachtig is in de streek, goed Italiaans spreekt en de omgeving zeer goed kent.

Italie - Lombardije individueel | Wandelen rond het Comomeer - 8 dgn

Dagprogramma

 

Dag 1 (zaterdag): Aankomst B&B in Oro. Dit rustige plekje kijkt uit op Bellano en op het meer.  ’s Avonds brengt een labyrint van smalle straatjes, ’vicoli’ genoemd, u naar een ‘enoteca’ in Bellano. U geniet hier van heerlijke wijnen van Valtellina en lokale traditionele gerechten. De afstand Oro-Bellano kan steeds te voet worden afgelegd in een twintigtal minuten (met een hoogteverschil van 80m).

Dag  2 (zondag): Deze dag kunt u rustig genieten van de parels van het meer. Er zijn diverse mogelijkheden om de verschillende dorpjes en hun indrukwekkende villa’s langs het Comomeer te bewonderen. U kunt de auto achterlaten in Bellano en zich uitsluitend met de boot verplaatsen of u kunt met de auto de pont nemen tussen Varenna, Menaggio en Bellagio.

Villa Balbianello is een aanrader en bevindt zich op het uiterste puntje van een klein schiereiland, bij Lenno. De villa werd gebouwd op een oorspronkelijk franciscaans klooster in de 18de eeuw. De oorspronkelijke vesting werden uitgebreid en een mooie tuin werd aangelegd in terrassen. Het is vooral de ontdekkingsreiziger Guido Monzino die voor een interessante internationale verzameling van kunstobjecten heeft gezorgd in de 19de eeuw, waaronder de verfijnde beeldjes van de Eskimo’s.

Ook de pittoreske stadjes Bellagio en Varenna zijn het bezoeken waard. U kunt er heerlijk rondkuieren tussen de fleurige vissershuizen en een wandeling langs het meer maken. Natuur, cultuur en geschiedenis komen hier samen in tal van ambachtelijke tradities. Om optimaal van de schitterende uitzichten te genieten, kunt u tevens vertoeven in de botanische tuinen van Villa Melzi en Villa Monastero. De rijkdom aan exotische planten zoals rododendrons, azalea’s en camelia’s in de zomer en magnoliabomen en citrusbomen zorgt er voor een schouwspel.

Lunch en avondmaaltijd zijn niet inbegrepen, bij het meer zijn vele goede eetgelegenheden.

Dag  3 (maandag): De hele dag is vrij te besteden, ’s Avonds wordt u verwacht in uw agriturismo in Vendrogno, een dorpje op 800m hoogte temidden van de beboste Muggiasca vallei. U kunt vandaag dus gerust mooie wandelingen maken in de Valsassina vallei of de streek verder verkennen met de auto tot in Premana, het laatste dorp van de vallei bekend om zijn ijzersmeedkunst. ’s Avonds geniet u in uw agriturismo op het terras met uitzicht op de bosbessen-en frambozenstruiken in de tuin. De familie Comi bereidt u een heerlijke maaltijd voor uitsluitend gebaseerd op lokale- en seizoensgebonden producten.

Dag  4 (dinsdag): Na het ontbijt kunt u via het Middeleeuws pad Viandante in ongeveer twee uur naar Varenna wandelen. Het is een pad van wel 40 km lang dat de oostelijke oever van het Comomeer met de Alpen verbindt, u wandelt over een mooi pad dat licht stijgend en dalend is (dus slechts kleine hoogteverschillen). Het laatste kwartier belooft een fikse daling via trappen. Eenmaal aangekomen in Varenna is er de mogelijkheid om af te koelen in het meer. In de late namiddag staat een kookworkshop op het programma op basis van lokale en biologische producten en bereidt u zelf uw diner (in Oro of Mandello del Lario, afhankelijk van de beschikbaarheid en onder voorbehoud).

Dag  5 (woensdag): Deze dag staat in het teken van afgelegen bergvalleien en dorpjes op meer dan 1050m hoogte. U kunt er een tweedaagse trip van maken en in een berghut slapen (behalve bij sneeuwval) of u kunt de dag zelf nog terugkeren naar Oro.

In de ochtend rijdt u naar het Centro Bitto in Gerola Alta (op 1050m). In de vallei Val Gerola heerst een ambachtelijke en schilderachtige sfeer. Hier wordt de zeer oude en traditionele kaas bitto bereid van hoofdzakelijk koemelk met een beetje geitenmelk. Het kaasmaken vindt alleen plaats tijdens de zomermaanden, gedurende de vastgestelde 84 dagen dat de dieren in de zomerweiden grazen, onder begeleiding van herders die in de alpenhutten verblijven. Onder de juiste atmosfeer kan de kaas wel 10 jaar bewaard worden. De bitto wordt op heel beperkte schaal geproduceerd en is hierdoor zeer zeldzaam. Gedurende de Middeleeuwen gold deze kaas bij de plaatselijke bevolking zelfs als betaalmiddel. Lunch in het Centro Bitto.

Na de lunch kunt u kiezen voor een stevige bergwandeling van 2 tot 3 uur (850m hoogteverschil) om de berghut Trona Soliva te bereiken (op 1900m). Comfort maakt hier plaats voor een rustieke en intieme sfeer, bepaalt door de stilte en de natuur van het hooggebergte. Het pad slingert zich langs enkele tyische ‘casett’ en ‘alpeggi’: berghutten gebruikt door de boeren die zich met hun koeien verplaatsen in de vallei en ter plekke kaas maken. In de berghut krijgt u een stevig maaltijd voorgeschoteld. Het is er primitief (gedeelde slaapkamers) maar de intieme en tijdloze sfeer zijn veel waard!

Of u kunt kiezen om een wandeling te maken in de omgeving van Gerola Alta, gevolgd door een eventueel bezoek aan de wijnkantine Negri in Valtellina (wijnproeven is mogelijk!). Daarna keert u terug naar Oro. U kunt eventueel 's avonds eten in de trattoria Crotto di Biosio of het traditioneel visrestaurant Trattoria del Ponte in Bellano.

Dag  6 (donderdag): Indien u de nacht hebt doorgebracht in de berghut, wandelt u na het ontbijt terug naar het Centro Bitto (een kleine twee uur) om te lunchen. U proeft er de beste polenta ooit. Het geheime ingrediënt: de bitto. De middag en avond zijn vrij te besteden. Zo kunt u een bezoek brengen aan de wijnkantine Negri in Valtellina (wijnproeven inbegrepen) en doorrijden tot Tirano voor een bezoek aan het historisch stadscentrum of u gaat naar het het Comomeer en bezoekt Gravedona met haar Romaanse kerken.

Indien u in Oro heeft overnacht kunt u eveneens richting ‘alto-lago’ (‘hoog-meer’) gaan en enkele Romaanse– en Barok kerkjes bezichtigen in Sorico, Gravedona en Peglio of u kunt er een rustige zwemdag van maken. U kunt ter plaatste de maaltijden nuttigen of zich opnieuw wenden tot één van de traditionele trattoria’s in Bellano.

Dag  7 (vrijdag): Bezoek aan Como, te bereiken via boot of auto.  Een stad waar het Romeinse verleden nog leeft, rustend op haar artistieke kracht. Architectuur en cultuur overtreffen elkaar. De duomo is een van de belangrijkste kathedralen van Lombardije. De historische stadskern is omringd door middeleeuwse muren en torens. Belangrijke kerken zijn S. Abbondio en S. Fedele wat romaanse architectuur en fresco’s betreft. De belangrijkste inwoner van Como was Alessandro Volta, de uitvinder van de batterij, die dan ook heel wat sporen heeft achtergelaten. Langs de oever paraderen adellijke villa’s naast elkaar.
 
Dag  8 (zaterdag): Na het ontbijt, einde programma

 

Graag vermelden bij de opmerkingen op het inschrijfformulier of u gebruik wil maken van de berghut!
Als u geen gebruik maakt van de berghut zullen wij € 35,- p/p korting in rekening brengen op de eindfactuur!

 

Ervaringen
Reis ervaringen
Aukje en Harry schreef op 01-08-2016 : Bittokaas is een bezoekje waard!

We zijn gisteravond weer teruggekeerd uit Italië. Het was een prachtige reis met veel leuke en interessante contacten. Het bezoek aan Centro Bitto was geweldig en we hebben heerlijke gegeten en gedronken van al die geweldige wijnen. Bij deze willen we je hartelijk danken voor de organisatie van deze week, we hebben genoten en het weer was goed!

Inbegrepen

6 of 7 nachten in een B&B in Oro

1 avondmaaltijd en overnachting in een berghut (indien van toepassing zie dagprogramma)
1 maaltijd en bezoek aan een enoteca (dag 1)

Bezoek en lunch (indien van toepassing) aan de kaasproeverij Centro Bitto
Wijnproeverij in Valtellina (dag 6, indien van toepassing)
Kookworkshop van de Lombardijse Keuken (uitleg in het Engels) met als afsluiting een lekker diner.

 

 

 

 

Niet inbegrepen

heen- en terugreis
alle niet genoemde lunches en diners
drankjes tijdens diner
persoonlijke uitgaven & fooien
Plaatselijke transportkosten
eventuele reis- en annuleringsverzekering
reserveringskosten (€ 15,-)

Vertrek: het hele jaar door met uitzondering van augustus en de wintermaanden met sneeuw. In het najaar kunnen accommodaties al vroeg volgeboekt zijn. Wij adviseren om deze reis op een zaterdag te beginnen.

Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

 

Dag 1 (zaterdag): Aankomst B&B in Oro. Dit rustige plekje kijkt uit op Bellano en op het meer.  ’s Avonds brengt een labyrint van smalle straatjes, ’vicoli’ genoemd, u naar een ‘enoteca’ in Bellano. U geniet hier van heerlijke wijnen van Valtellina en lokale traditionele gerechten. De afstand Oro-Bellano kan steeds te voet worden afgelegd in een twintigtal minuten (met een hoogteverschil van 80m).

Dag  2 (zondag): Deze dag kunt u rustig genieten van de parels van het meer. Er zijn diverse mogelijkheden om de verschillende dorpjes en hun indrukwekkende villa’s langs het Comomeer te bewonderen. U kunt de auto achterlaten in Bellano en zich uitsluitend met de boot verplaatsen of u kunt met de auto de pont nemen tussen Varenna, Menaggio en Bellagio.

Villa Balbianello is een aanrader en bevindt zich op het uiterste puntje van een klein schiereiland, bij Lenno. De villa werd gebouwd op een oorspronkelijk franciscaans klooster in de 18de eeuw. De oorspronkelijke vesting werden uitgebreid en een mooie tuin werd aangelegd in terrassen. Het is vooral de ontdekkingsreiziger Guido Monzino die voor een interessante internationale verzameling van kunstobjecten heeft gezorgd in de 19de eeuw, waaronder de verfijnde beeldjes van de Eskimo’s.

Ook de pittoreske stadjes Bellagio en Varenna zijn het bezoeken waard. U kunt er heerlijk rondkuieren tussen de fleurige vissershuizen en een wandeling langs het meer maken. Natuur, cultuur en geschiedenis komen hier samen in tal van ambachtelijke tradities. Om optimaal van de schitterende uitzichten te genieten, kunt u tevens vertoeven in de botanische tuinen van Villa Melzi en Villa Monastero. De rijkdom aan exotische planten zoals rododendrons, azalea’s en camelia’s in de zomer en magnoliabomen en citrusbomen zorgt er voor een schouwspel.

Lunch en avondmaaltijd zijn niet inbegrepen, bij het meer zijn vele goede eetgelegenheden.

Dag  3 (maandag): De hele dag is vrij te besteden, ’s Avonds wordt u verwacht in uw agriturismo in Vendrogno, een dorpje op 800m hoogte temidden van de beboste Muggiasca vallei. U kunt vandaag dus gerust mooie wandelingen maken in de Valsassina vallei of de streek verder verkennen met de auto tot in Premana, het laatste dorp van de vallei bekend om zijn ijzersmeedkunst. ’s Avonds geniet u in uw agriturismo op het terras met uitzicht op de bosbessen-en frambozenstruiken in de tuin. De familie Comi bereidt u een heerlijke maaltijd voor uitsluitend gebaseerd op lokale- en seizoensgebonden producten.

Dag  4 (dinsdag): Na het ontbijt kunt u via het Middeleeuws pad Viandante in ongeveer twee uur naar Varenna wandelen. Het is een pad van wel 40 km lang dat de oostelijke oever van het Comomeer met de Alpen verbindt, u wandelt over een mooi pad dat licht stijgend en dalend is (dus slechts kleine hoogteverschillen). Het laatste kwartier belooft een fikse daling via trappen. Eenmaal aangekomen in Varenna is er de mogelijkheid om af te koelen in het meer. In de late namiddag staat een kookworkshop op het programma op basis van lokale en biologische producten en bereidt u zelf uw diner (in Oro of Mandello del Lario, afhankelijk van de beschikbaarheid en onder voorbehoud).

Dag  5 (woensdag): Deze dag staat in het teken van afgelegen bergvalleien en dorpjes op meer dan 1050m hoogte. U kunt er een tweedaagse trip van maken en in een berghut slapen (behalve bij sneeuwval) of u kunt de dag zelf nog terugkeren naar Oro.

In de ochtend rijdt u naar het Centro Bitto in Gerola Alta (op 1050m). In de vallei Val Gerola heerst een ambachtelijke en schilderachtige sfeer. Hier wordt de zeer oude en traditionele kaas bitto bereid van hoofdzakelijk koemelk met een beetje geitenmelk. Het kaasmaken vindt alleen plaats tijdens de zomermaanden, gedurende de vastgestelde 84 dagen dat de dieren in de zomerweiden grazen, onder begeleiding van herders die in de alpenhutten verblijven. Onder de juiste atmosfeer kan de kaas wel 10 jaar bewaard worden. De bitto wordt op heel beperkte schaal geproduceerd en is hierdoor zeer zeldzaam. Gedurende de Middeleeuwen gold deze kaas bij de plaatselijke bevolking zelfs als betaalmiddel. Lunch in het Centro Bitto.

Na de lunch kunt u kiezen voor een stevige bergwandeling van 2 tot 3 uur (850m hoogteverschil) om de berghut Trona Soliva te bereiken (op 1900m). Comfort maakt hier plaats voor een rustieke en intieme sfeer, bepaalt door de stilte en de natuur van het hooggebergte. Het pad slingert zich langs enkele tyische ‘casett’ en ‘alpeggi’: berghutten gebruikt door de boeren die zich met hun koeien verplaatsen in de vallei en ter plekke kaas maken. In de berghut krijgt u een stevig maaltijd voorgeschoteld. Het is er primitief (gedeelde slaapkamers) maar de intieme en tijdloze sfeer zijn veel waard!

Of u kunt kiezen om een wandeling te maken in de omgeving van Gerola Alta, gevolgd door een eventueel bezoek aan de wijnkantine Negri in Valtellina (wijnproeven is mogelijk!). Daarna keert u terug naar Oro. U kunt eventueel 's avonds eten in de trattoria Crotto di Biosio of het traditioneel visrestaurant Trattoria del Ponte in Bellano.

Dag  6 (donderdag): Indien u de nacht hebt doorgebracht in de berghut, wandelt u na het ontbijt terug naar het Centro Bitto (een kleine twee uur) om te lunchen. U proeft er de beste polenta ooit. Het geheime ingrediënt: de bitto. De middag en avond zijn vrij te besteden. Zo kunt u een bezoek brengen aan de wijnkantine Negri in Valtellina (wijnproeven inbegrepen) en doorrijden tot Tirano voor een bezoek aan het historisch stadscentrum of u gaat naar het het Comomeer en bezoekt Gravedona met haar Romaanse kerken.

Indien u in Oro heeft overnacht kunt u eveneens richting ‘alto-lago’ (‘hoog-meer’) gaan en enkele Romaanse– en Barok kerkjes bezichtigen in Sorico, Gravedona en Peglio of u kunt er een rustige zwemdag van maken. U kunt ter plaatste de maaltijden nuttigen of zich opnieuw wenden tot één van de traditionele trattoria’s in Bellano.

Dag  7 (vrijdag): Bezoek aan Como, te bereiken via boot of auto.  Een stad waar het Romeinse verleden nog leeft, rustend op haar artistieke kracht. Architectuur en cultuur overtreffen elkaar. De duomo is een van de belangrijkste kathedralen van Lombardije. De historische stadskern is omringd door middeleeuwse muren en torens. Belangrijke kerken zijn S. Abbondio en S. Fedele wat romaanse architectuur en fresco’s betreft. De belangrijkste inwoner van Como was Alessandro Volta, de uitvinder van de batterij, die dan ook heel wat sporen heeft achtergelaten. Langs de oever paraderen adellijke villa’s naast elkaar.
 
Dag  8 (zaterdag): Na het ontbijt, einde programma

 

Graag vermelden bij de opmerkingen op het inschrijfformulier of u gebruik wil maken van de berghut!
Als u geen gebruik maakt van de berghut zullen wij € 35,- p/p korting in rekening brengen op de eindfactuur!

 

Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis
Boek deze reisUw vertrekdatumAantal dagenPrijs excl. ticketThema
8795.00individueel

Dagprogramma
2 - 10 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google Maps