image

Spanje | Wandelen door bijzonder Catalonie - 8 dgn

Wandelen door bruisende steden en rustgevende natuur

Waar en wat: Spanje | Wandelen door bijzonder Catalonië

Hoeveel dagen: 8 dagen

 

Het middeleeuwse dorpje Horta de Sant Joan, met zijn 1200 inwoners, ligt verscholen tussen de groene heuvels in het uiterste zuiden van Catalonië. Gelegen aan de voet van de Montsagre bergen en aan de rand van het uitgestrekte natuurpark 'Els Ports', is het de ideale startplaats voor talrijke wandel- en fietstochten van alle niveaus. Dit mooie dorp leeft vooral van de landbouw en het toerisme. De streekproducten zijn wijn, olijven (olie), amandelen, kersen.

 

Horta heeft een verleden dat al voor de Romeinse periode begint. De 2.000-jaar oude olijfboom Lo Parot is een erfenis van de Romeinen. Andere stille getuigen van de rijke geschiedenis van Horta zijn oa. de tempelierskerk (13de eeuw); het klooster van Sant Salvador en de historische dorpskern, één van de mooiste renaissancepleinen van Cataluña.

 

Ook Pablo Picasso vergat nooit zijn twee verblijven in Horta. In de zomer van 1898 verblijft de zieke Picasso voor het eerst in het dorp. 10 jaar later doet hij dit nog eens over maar dan in het gezelschap van zijn charmante vriendin, de Française Fernande Olivier. Een begeleide wandeling door de historische dorpskern en een bezoek aan het 'Centre Picasso d'Orta' vertellen u nog veel meer over de unieke band tussen Picasso en Horta.

Het natuurpark Els Ports met zijn 35.000 ha is één van de belangrijkste natuurgebieden van Catalonië. Deze bergketen is eveneens de thuisbasis van vele bedreigde dier- en plantensoorten. De aanwezigheid van grote populaties Spaanse geit (Cabra Hispanica), hier in Europa's meest zuidelijke enclave, is er een mooi voorbeeld van. Daarnaast vormen de verschillende geologische formaties een uniek en karakteristiek landschap.

 

In de 19de eeuw zocht Aragon (een van de 17 autonome regio's (deelstaten) van Spanje) een toegang naar de zee. Er werd beslist om een spoorweg aan te leggen van het binnenland tot aan de zee. Het duurde tot 1942, meer dan 60 jaar tot de verbinding met Tortosa er kwam. De zee werd echter nooit bereikt. In 1973 werd de spoorlijn uit gebruik genomen. De oude spoorweg werd de Via Verde del Val de Zafan y de la Terra Alta en is nu aangepast voor wandelaars, fietsers en ruiters. Onderweg kom je langs de oude stationnetjes waarvan er een paar gerestaureerd zijn.

 

Als afwisseling verkennen we de tweede en derde grootste Spaanse steden Barcelona en Valencia. We maken stadswandelingen waarbij we zoveel mogelijk historische en spraakmakende bezienswaardigheden ontdekken. We genieten van de sfeer en de bruisende binnenstad.