Deze site gebruikt cookies om services te leveren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

image

Spanje | Wandelen door bijzonder Catalonië - 8 dgn

Wandelen door bruisende steden en rustgevende natuur

Waar en wat: Spanje | Wandelen door bijzonder Catalonië

Hoeveel dagen: 8 dagen

 

Het middeleeuwse dorpje Horta de Sant Joan, met zijn 1200 inwoners, ligt verscholen tussen de groene heuvels in het uiterste zuiden van Catalonië. Gelegen aan de voet van de Montsagre bergen en aan de rand van het uitgestrekte natuurpark 'Els Ports', is het de ideale startplaats voor talrijke wandel- en fietstochten van alle niveaus. Dit mooie dorp leeft vooral van de landbouw en het toerisme. De streekproducten zijn wijn, olijven (olie), amandelen, kersen.

 

Horta heeft een verleden dat al voor de Romeinse periode begint. De 2.000-jaar oude olijfboom Lo Parot is een erfenis van de Romeinen. Andere stille getuigen van de rijke geschiedenis van Horta zijn oa. de tempelierskerk (13de eeuw); het klooster van Sant Salvador en de historische dorpskern, één van de mooiste renaissancepleinen van Cataluña.

 

Ook Pablo Picasso vergat nooit zijn twee verblijven in Horta. In de zomer van 1898 verblijft de zieke Picasso voor het eerst in het dorp. 10 jaar later doet hij dit nog eens over maar dan in het gezelschap van zijn charmante vriendin, de Française Fernande Olivier. Een begeleide wandeling door de historische dorpskern en een bezoek aan het 'Centre Picasso d'Orta' vertellen u nog veel meer over de unieke band tussen Picasso en Horta.


Het natuurpark Els Ports met zijn 35.000 ha is één van de belangrijkste natuurgebieden van Catalonië. Deze bergketen is eveneens de thuisbasis van vele bedreigde dier- en plantensoorten. De aanwezigheid van grote populaties Spaanse geit (Cabra Hispanica), hier in Europa's meest zuidelijke enclave, is er een mooi voorbeeld van. Daarnaast vormen de verschillende geologische formaties een uniek en karakteristiek landschap.

 

In de 19de eeuw zocht Aragon (een van de 17 autonome regio's (deelstaten) van Spanje) een toegang naar de zee. Er werd beslist om een spoorweg aan te leggen van het binnenland tot aan de zee. Het duurde tot 1942, meer dan 60 jaar tot de verbinding met Tortosa er kwam. De zee werd echter nooit bereikt. In 1973 werd de spoorlijn uit gebruik genomen. De oude spoorweg werd de Via Verde del Val de Zafan y de la Terra Alta en is nu aangepast voor wandelaars, fietsers en ruiters. Onderweg kom je langs de oude stationnetjes waarvan er een paar gerestaureerd zijn.

 

Als afwisseling verkennen we de tweede en derde grootste Spaanse steden Barcelona en Valencia. We maken stadswandelingen waarbij we zoveel mogelijk historische en spraakmakende bezienswaardigheden ontdekken. We genieten van de sfeer en de bruisende binnenstad.

Spanje | Bijzonder Catalonië

Dagprogramma

Dag 1: Aankomst – Barcelona – Barri Gòtic (Gotische wijk)
Aankomst in Barcelona - transfer naar het centrum. We checken in en we verkennen het oudste deel van Barcelona: we wandelen langs de Romeinse oude stadsmuren, de rambla’s, de kathedraal en andere bezienswaardigheden. Na een kleine rustpauze dompelen we ons onder in de nachtelijke sfeer van Barcelona en dineren we in een typisch restaurant in de Gotische wijk.
Wandelduur: 2 uur, vlak. Afstand 3 km.

 

Dag 2: Op verkenning in Barcelona
In Barcelona vind je overal de sporen van Gaudi. We lopen langs zijn meest markante gebouwen zoals Casa Batlló, Casa Milà, Palau Guell en natuurlijk de Sagrada Familia. Je vindt echter ook werk van Gaudi op de Plaça Real en in het Parc de la Ciutadella. Ook Barcelona heeft zijn triomfboog, die samen met het Parc de la Ciutadella, speciaal voor de wereldtentoonstelling van 1888 werden gebouwd. Het modernistische Palau de la Musica Catalana is de muziektempel van het gewone volk en werd door giften bekostigd. Het was de tegenhanger van het chiquere Gran Teatre del Liceu van de Barcelonese bourgeoisie. We lunchen in de sfeervolle wijk El Born. Na de lunch vertrekken we naar Horta de Sant Joan.
Wandelduur: 4/5 uur, vlak. Afstand 14 km. Transfer naar Horta: 2/3 uur.

 

Dag 3: Op verkenning in Horta de Sant Joan – Montaña de Santa Barbara
Na het ontbijt wandelen we naar de Via Verde. We slaan af bij de Torre de Galindo ( 12de eeuw) en wandelen langs de Font Major, de oude dorpsbron, tot aan het klooster van Sant Salvador (16de eeuw) met haar unieke tempelierskerk (13de eeuw). Tijdens ons bezoek aan dit klooster hoort u alles over de geschiedenis van de tempeliers in Horta en de wonderen van Sant Salvador. Via de grot van Sant Salvador klimmen we naar de top van de Montaña de Santa Barbara, de magische berg. We dalen af naar Horta de Sant Joan waar we genieten van een heerlijke tapas lunch. In de namiddag bezoeken we het middeleeuwse Horta en verneemt u meer over de bijzondere band die Pablo Picasso had met dit dorp. We ronden ons bezoek af in het Centre Picasso d’Orta, met facsimile van al zijn werken, geschilderd tijdens zijn twee verblijven in Horta.
Wandelduur: 4/5 uur, 250 m stijgen en dalen. Afstand: 13 km. Hoogte: 749m

 

Dag 4: Op verkenning in het natuurpark Els Ports – Tossal den Grilló
Onze startplaats van vandaag, Moli de Sotorres, ligt op 30 min rijden. Onze klim begint via de Pujador de la mala Dona en brengt ons op korte tijd op ongeveer 800m hoogte. We wandelen verder langs de flanken van de heuvels tot aan Montsagre d’Orta, een natuurlijke bron en vroegere pleisterplaats voor herders en hun kuddes. Een laatste klim brengt ons dan tot aan de top van de Tossal den Grilló, waar we genieten van een weids panorama over Terra Alta. Na onze picknick lunch beginnen we onze afdaling via de spectaculaire Bajador den Valero en wandelen we terug naar onze vertrekplaats.
Wandelduur: 6/7 uur, 600 m stijgen en dalen. Afstand: 13 km. Hoogte: 1.071m

Dag 5: Water- en spoorwegen – Riu Estrets en Via Verde
Na het ontbijt korte transfer naar het middeleeuwse dorpje Arnes. Deze wandeling begint aan het gemeentehuis van Arnes (16de eeuw). Wandelend tussen de majestueuze olijf- en amandelvelden komen we aan de rivier Estrets. El Toll Blau, het blauwe gat, in de zomermaanden een geliefde zwemplaats. We lopen door de kloof die de rivier uitgehold heeft en volgen de rivier tot aan de picknickplaats Mas de la Franqueta. Bij goed weer lunchen we onder de bomen. Bij slecht weer wordt de wandeling omgekeerd en lunchen we in Arnes.

 

’s middags kun je uitrusten maar ... Met de liefhebbers verkennen we per fiets de Via Verde, de oude spoorweg door de vallei de Zafán, nu een meer dan 100km lang fietspad. We fietsen steeds naar beneden waardoor niet geoefende fietsers makkelijk mee kunnen fietsen. We vertrekken aan het oude station van Horta en rijden door tunnels en stationnetjes tot aan de warm waterbronnen van Fontcalda. We verkennen de kloof van de Riu Canaletes en fietsen dan verder naar het gerestaureerde station van Benifallet voor het aperitief. De bus brengt ons terug naar Horta. Een echte aanrader!
Wandelduur: 3/4 uur, vlak. Afstand: 12 km.     Fietsen: 2/3 uur, dalend. Afstand: 23 km

 

Dag 6: De Moorse erfenis – Roques de Benet
Deze wandeling brengt ons tot de top van de karakteristieke rotsformatie Roques de Benet. De naam komt uit het Arabisch en betekent ‘zoon van de stenen’. Ooit stond er hier een Moorse burcht die de toegangsweg van de zee naar het binnenland controleerde. We beginnen onze klim door een steile kloof tot we op de grootste van de drie rotsen uitkomen, El Castell. Met wat geluk zien we de beschermde Cabra Iberica of Spaanse wilde berggeit. Daarna dalen we af tot aan de rivier Canaletes waar we pauzeren voor onze picknick. In de Pas de la Barca zijn we wel verplicht om onze schoenen uit te trekken indien we geen natte voeten willen. We klimmen verder uit deze kloof en eindigen onze laatste tocht bij de oude watermolen, Moli de Sotorres.
Wandelduur: 6/7 uur, 660 m stijgen en dalen. Afstand: 12 km. Hoogte: 1.016m

 

Dag 7: Op verkenning in Valencia
Na het ontbijt vertrekken we naar Valencia. In het prachtige modernistische station van Valencia lunchen we. In tegenstelling tot Barcelona werd Valencia wel meer dan 400 jaar geregeerd door de Moren. Zij introduceerden er de sinaasappelen, saffraan en nieuwe irrigatietechnieken. Op de Mercado Central, de oudste overdekte markt van Europa, bieden 300 handelaren dagelijks hun verse producten aan. La Lonja de la Seda is UNESCO werelderfgoed en getuigt van de gouden eeuw van Valencia (16de eeuw). In 1957 overstroomde de rivier de Turia met vele doden tot gevolg. De loop van de rivier werd verlegd en de oude bedding werd de grootste tuin van Spanje, 7 km lang. We wandelen tot aan de Ciudad de las Artes en Sciencias. De 6 gebouwen herbergen een opera huis, een open lucht disco, een wetenschapsmuseum, Imax cinema, het grootste aquarium van Europa en prachtige tuinen.

Wandelduur: 3/4 uur, vlak. Afstand: 9 km.

 

Dag 8: Vertrek – Valencia
Ontbijt en transfer naar de luchthaven.

Inbegrepen

Heen en terugreis (Transavia)
Alle overnachtingen in comfortabel hotel op basis van 2 pers. kamer met badkamer en toilet
Alle transfers
7 x diner inclusief drankjes (in Horta water/wijn gratis bij de maaltijden)

6 x (Pick-nick)lunch

Alle in het programma genoemde vervoer
Nederlandse begeleiding (ter plaatse) die Spaans spreekt

Niet inbegrepen

Fietsen op de via Verde (€ 18,50 p/p)
Lunch op aankomst- en vertrek dag

in te checken bagage € 10,- per stuk per enkele reis
Drank bij maaltijden in Barcelona en Valencia
Reis-/annuleringsverzekering  
Extra drankjes
Toeslag éénpersoonkamer € 90,-
Eventuele entreegelden
Vervoer naar en van Schiphol
reserveringskosten (10€)
bijdrage garantieregeling reisgelden (GGTO € 15,-)

Klik hier voor het dagprogramma

Dagprogramma

Dag 1: Aankomst – Barcelona – Barri Gòtic (Gotische wijk)
Aankomst in Barcelona - transfer naar het centrum. We checken in en we verkennen het oudste deel van Barcelona: we wandelen langs de Romeinse oude stadsmuren, de rambla’s, de kathedraal en andere bezienswaardigheden. Na een kleine rustpauze dompelen we ons onder in de nachtelijke sfeer van Barcelona en dineren we in een typisch restaurant in de Gotische wijk.
Wandelduur: 2 uur, vlak. Afstand 3 km.

 

Dag 2: Op verkenning in Barcelona
In Barcelona vind je overal de sporen van Gaudi. We lopen langs zijn meest markante gebouwen zoals Casa Batlló, Casa Milà, Palau Guell en natuurlijk de Sagrada Familia. Je vindt echter ook werk van Gaudi op de Plaça Real en in het Parc de la Ciutadella. Ook Barcelona heeft zijn triomfboog, die samen met het Parc de la Ciutadella, speciaal voor de wereldtentoonstelling van 1888 werden gebouwd. Het modernistische Palau de la Musica Catalana is de muziektempel van het gewone volk en werd door giften bekostigd. Het was de tegenhanger van het chiquere Gran Teatre del Liceu van de Barcelonese bourgeoisie. We lunchen in de sfeervolle wijk El Born. Na de lunch vertrekken we naar Horta de Sant Joan.
Wandelduur: 4/5 uur, vlak. Afstand 14 km. Transfer naar Horta: 2/3 uur.

 

Dag 3: Op verkenning in Horta de Sant Joan – Montaña de Santa Barbara
Na het ontbijt wandelen we naar de Via Verde. We slaan af bij de Torre de Galindo ( 12de eeuw) en wandelen langs de Font Major, de oude dorpsbron, tot aan het klooster van Sant Salvador (16de eeuw) met haar unieke tempelierskerk (13de eeuw). Tijdens ons bezoek aan dit klooster hoort u alles over de geschiedenis van de tempeliers in Horta en de wonderen van Sant Salvador. Via de grot van Sant Salvador klimmen we naar de top van de Montaña de Santa Barbara, de magische berg. We dalen af naar Horta de Sant Joan waar we genieten van een heerlijke tapas lunch. In de namiddag bezoeken we het middeleeuwse Horta en verneemt u meer over de bijzondere band die Pablo Picasso had met dit dorp. We ronden ons bezoek af in het Centre Picasso d’Orta, met facsimile van al zijn werken, geschilderd tijdens zijn twee verblijven in Horta.
Wandelduur: 4/5 uur, 250 m stijgen en dalen. Afstand: 13 km. Hoogte: 749m

 

Dag 4: Op verkenning in het natuurpark Els Ports – Tossal den Grilló
Onze startplaats van vandaag, Moli de Sotorres, ligt op 30 min rijden. Onze klim begint via de Pujador de la mala Dona en brengt ons op korte tijd op ongeveer 800m hoogte. We wandelen verder langs de flanken van de heuvels tot aan Montsagre d’Orta, een natuurlijke bron en vroegere pleisterplaats voor herders en hun kuddes. Een laatste klim brengt ons dan tot aan de top van de Tossal den Grilló, waar we genieten van een weids panorama over Terra Alta. Na onze picknick lunch beginnen we onze afdaling via de spectaculaire Bajador den Valero en wandelen we terug naar onze vertrekplaats.
Wandelduur: 6/7 uur, 600 m stijgen en dalen. Afstand: 13 km. Hoogte: 1.071m

Dag 5: Water- en spoorwegen – Riu Estrets en Via Verde
Na het ontbijt korte transfer naar het middeleeuwse dorpje Arnes. Deze wandeling begint aan het gemeentehuis van Arnes (16de eeuw). Wandelend tussen de majestueuze olijf- en amandelvelden komen we aan de rivier Estrets. El Toll Blau, het blauwe gat, in de zomermaanden een geliefde zwemplaats. We lopen door de kloof die de rivier uitgehold heeft en volgen de rivier tot aan de picknickplaats Mas de la Franqueta. Bij goed weer lunchen we onder de bomen. Bij slecht weer wordt de wandeling omgekeerd en lunchen we in Arnes.

 

’s middags kun je uitrusten maar ... Met de liefhebbers verkennen we per fiets de Via Verde, de oude spoorweg door de vallei de Zafán, nu een meer dan 100km lang fietspad. We fietsen steeds naar beneden waardoor niet geoefende fietsers makkelijk mee kunnen fietsen. We vertrekken aan het oude station van Horta en rijden door tunnels en stationnetjes tot aan de warm waterbronnen van Fontcalda. We verkennen de kloof van de Riu Canaletes en fietsen dan verder naar het gerestaureerde station van Benifallet voor het aperitief. De bus brengt ons terug naar Horta. Een echte aanrader!
Wandelduur: 3/4 uur, vlak. Afstand: 12 km.     Fietsen: 2/3 uur, dalend. Afstand: 23 km

 

Dag 6: De Moorse erfenis – Roques de Benet
Deze wandeling brengt ons tot de top van de karakteristieke rotsformatie Roques de Benet. De naam komt uit het Arabisch en betekent ‘zoon van de stenen’. Ooit stond er hier een Moorse burcht die de toegangsweg van de zee naar het binnenland controleerde. We beginnen onze klim door een steile kloof tot we op de grootste van de drie rotsen uitkomen, El Castell. Met wat geluk zien we de beschermde Cabra Iberica of Spaanse wilde berggeit. Daarna dalen we af tot aan de rivier Canaletes waar we pauzeren voor onze picknick. In de Pas de la Barca zijn we wel verplicht om onze schoenen uit te trekken indien we geen natte voeten willen. We klimmen verder uit deze kloof en eindigen onze laatste tocht bij de oude watermolen, Moli de Sotorres.
Wandelduur: 6/7 uur, 660 m stijgen en dalen. Afstand: 12 km. Hoogte: 1.016m

 

Dag 7: Op verkenning in Valencia
Na het ontbijt vertrekken we naar Valencia. In het prachtige modernistische station van Valencia lunchen we. In tegenstelling tot Barcelona werd Valencia wel meer dan 400 jaar geregeerd door de Moren. Zij introduceerden er de sinaasappelen, saffraan en nieuwe irrigatietechnieken. Op de Mercado Central, de oudste overdekte markt van Europa, bieden 300 handelaren dagelijks hun verse producten aan. La Lonja de la Seda is UNESCO werelderfgoed en getuigt van de gouden eeuw van Valencia (16de eeuw). In 1957 overstroomde de rivier de Turia met vele doden tot gevolg. De loop van de rivier werd verlegd en de oude bedding werd de grootste tuin van Spanje, 7 km lang. We wandelen tot aan de Ciudad de las Artes en Sciencias. De 6 gebouwen herbergen een opera huis, een open lucht disco, een wetenschapsmuseum, Imax cinema, het grootste aquarium van Europa en prachtige tuinen.

Wandelduur: 3/4 uur, vlak. Afstand: 9 km.

 

Dag 8: Vertrek – Valencia
Ontbijt en transfer naar de luchthaven.

Selecteer een beschikbare reisdatum en boek uw reis

Dagprogramma
6 - 12 Aantal personen
Boek deze reis
Locatie op Google Maps